Бежанска вълна от Украйна е добре дошла

Българите там обаче живеят по-охолно, отколкото много наши сънародници

Бежанска вълна от Украйна е добре дошла  | StandartNews.com

Божидар Димитров

Дали към България ще има бежанска вълна от наши сънародници, напускащи Украйна, зависи от различни фактори. Но преди това бих искал да кажа някои неща за българската общност там.


Преди всичко сънародниците ни в Украйна се радват на сравнително добър стандарт на живот. Много по-добър от този на българите в Молдова, а може би и в сравнение с българите у нас. Те живеят предимно в селата, а там колхозното имущество не бе разграбено и разсипано, както стана в България. Просто съветските селски стопанства се трансформираха в агрофирми, работещи наистина по пазарно-кооперативни правила. Това, в съчетание с плодородната земя, дава много добри реколти, главно жито и слънчоглед, като голяма част от продукцията се изнася. Главно в Турция, което означава срещу твърда валута.

Всичко това осигурява добри доходи на селяните

И нищо чудно, че българските села са пълнокръвни - с население от 3000 до 10 000 души.


Но българите в Украйна отдавна не са само селяни. В Одеса те са вече вторият етнос след евреите - не по-малко от 120 000 души. Сред тях има бизнесмени и висококвалифицирани специалисти. Всичко това обяснява защо от Украйна имахме 5000 молби за гражданство, а от Молдова - 30 000, за времето, когато като министър отговарях за българите в чужбина.


Разбира се, това не означава, че тази наши сънародници нямат тежнения към България. Много младежи дойдоха да учат у нас и така си останаха след завършване на висшето си образование. А във Варна и Бургас пък се заселват бизнесмени, които предпочитат пристанищата на прародината пред Одеса.


А дали ще има бежанска вълна, зависи от развоя на събитията в Украйна. Аз съм оптимист и мисля, че днешната криза, особено по въпроса за ползването на т.нар. регионални езици, ще се преодолее. Много по голяма е обаче възможността Украйна да изпадне в икономически колапс и жизненият стандарт на българите там да се срине. Именно това би довело до една по-сериозна вълна - не точно бежанска, а просто имигрантска. Или по-точно - репатриантска. И тук е място да поговорим за прословутата демографска криза и за зловещите прогнози как загиваме като нация. Защото статистиците отчитат само смъртност и раждаемост. Но и в една Германия например ситуацията е същата. Миналата година са се родили 600 000 деца, починали са 800 000 души.


Но населението на Германия се е увеличило с около 200 000 души - толкова, с колкото би трябвало да намалее!
Как се получава този парадокс? Не става дума само за получили паспорт гастарбайтери. Германия постоянно приема етнически немци от републиките на бившия Съветски съюз. Същото прави и Гърция. А

нашият демографски резерв също са българите от бившия СССР

и преди всичко, разбира се, от Украйна, където те са най-много. Това не са сирийски бежанци. Проблемът с тяхната интеграция в обществото не стои. Битовото им устройване ще създаде известни проблеми, но и те са решими. Аз постоянно съм затрупван с писма и обаждания на хора, които са готови да предоставят къщите си на село и дори апартаменти в градовете на завръщащи се в майката родина българи. Да не забравяме за изоставените военни градчета, които и без това се рушат. Трудоустройството им също не е непреодолим проблем - това са хора с професия или висше образование. А и няма да дойдат съвсем голи и боси.


Разбира се, държавата трябва да бъде в готовност за една бежанска вълна на българи от Украйна, ако конфликтът между Киев и Москва се разрасне. За да не се стигне до позора българи да държат българи в лагери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай