Бели пари за черни души

Бели пари за черни души | StandartNews.com

Народопсихологията е сериозна наука. Макар че, както и много други, по време на соца тя бе пренебрегвана, защото звучеше антимарксисти и почти расистки. Днес никой вече не оспорва факта, че народите са с различни "чипове".

А българският чип е нещо доста странно. Уж сме много интелигентни, много (все още) образовани, дали сме "на вси славяни книга да четат" и т.н. А на практика май сме най-големите балъци, поне на Балканите. И не сме мръднали на йота от времето на Иванчо Йотата и другите чичовци, описани от Дядо Вазов.

Звучи антипатриотично? Ето няколко заглавия в медиите само от отиващия си месец юли на 2013 г. "79-годишна жена даде 10 000 лв. на мним полицейски служител в Смядово", "Пенсионерка от Пловдив даде 6200 лева на непознат", "80-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама по схемата за болен от свински грип", "61-годишна жена даде 12 000 лв. на телефонен измамник в Смолян..."

Следват идентични заглавия за случаи в Бургас, Кърджали, свиленградски и врачански села, и къде ли не още из родината. Жертвите наистина са хора от трета възраст. Но далеч не всички са необразовани старци от селата. И въпреки това се връзват на телефонни обаждания от рода на: "Снаха ви е в тежко състояние в болницата", или: "Внук ви е задържан в полицията"

Защо все пак тези хора не позвънят на въпросната снаха или внук? Сега евтини мобилки имат кажи-речи всички. Вярно, стресът си е стрес при получаването на подобна вест. Но има и още нещо.
Да оставим настрана истинската цена на болничната помощ. Страшното е друго. Българинът все още живее с манталитета на Ориента. Не случайно турските сапунки се радват на такъв успех. Ориентът, където открай време рушветът е стоял над закона. Неслучайно май само в българския език съществува израза "бели пари за черни дни". Бели пари, които хора с наистина черни души сега измъкват от хората. Въпреки всекидневните съобщения на медиите за подобни случаи и въпреки неспирните предупреждения на полицията - тича чичо или леля и тикат пачката в ръцете на съвършено непознат човек! Едва ли в една съседна Гърция сработват подобни измами. Въпреки че и южните ни съседи са били четири века под турско...

Но лековерието на българина не се изчерпва само с това. Въпросните измамници атакуват след съответното разузнаване. И знаят не само цялото родословие на набелязаната жертва, а и това дали има пари или не. А това става само с информация от близки хора. Лесна работа - нашенецът умира да демонстрира познания - най-вече за комшиите си.

Май наистина трябва да си сменяме чипа, както каза един наш експремиер. За да не се разделяме по най-глупавия начин с белите си пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай