Армия на ЕС е стар блъф

Армия на ЕС е стар блъф | StandartNews.com

Ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на военното разузнаване и МВР шеф в кабинета на Ренета Инджова

Армия на ЕС е стар блъф. Дебатът около този въпрос, хвърлен в общественото пространство от г-н Юнкер, показва ясно, че това няма как да се случи не само на този етап, а и в обозримо бъдеще. Все още анализаторите гадаят за причината, която накара г-н Юнкер да лансира тази идея. Аз бих си позволил да я окачествя като екзотична.

Ако единствената цел, както той казва, е да се покаже на Русия, че Европейският съюз се отнася сериозно към защитата на своите ценности и по този начин той ще накара Русия да предприеме стъпки в определена посока, трябва да ви кажа, че това - съжалявам за израза - но не звучи сериозно.

Аз искам да върна малко лентата назад. Тази идея не възниква сега. Подобна идея датира още от 50-те години и според нея е трябвало да бъдат обединени потенциалите на основните западноевропейски страни. Обсъжда се, има известен напредък. Обаче, когато се стига до решителния момент - оформяне на договора и юридическата страна на въпроса - се вижда, че тя не може да се осъществи.

Първо Франция се отказва, а след това цялата конструкция рухва. Според мен основната причина, за да не може да се говори към момента и въобще за една такава структура - армия на ЕС е, че все още армиите до голяма степен са свързани с идентифициране на държавата. Аз лично не виждам как редица страни ще се откажат именно от тази част на своя суверенитет, за да се създаде една европейска армия, за която не е съвсем ясно как ще изглежда като конструкция, структура, управление и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай