Ако искаш мир, готви се избори

Ако искаш мир, готви се избори | StandartNews.com

Премиерът търси съгласие на международния терен, докато воюва на вътрешния фронт

Политическата аналитика и прогностика у нас открай време напомнят на следния класически виц: Наближила зимата и индианците попитали шамана какво ще бъде времето. "Адски студ ще настане. Мечките ще мрат от студ в съня си. Събирайте много дърва", напътило ги духовното лице. Той все пак решил да свери прогнозите си с местната метеорологична станция, на която работели бледолики. Отишъл в станцията и заварил един жичкаджия да ремонтира инсталациите. Техникът бързо уверил индианеца, че зимата наистина ще бъде много люта.

"Ами как познавате времето, бледолики? По тези жици ли познавате?", попитал шаманът. "Какви жици, просто гледаме колко дърва събират индианците", отвърнал техникът.

По същия начин родните наблюдатели масово започнаха да тълкуват обиколката на Цветан Цветанов из местните структури на ГЕРБ

като сигурен знак, че се задават предсрочни избори

Малко след това дойде и изказването на Бойко Борисов, че е готов за война, с уговорката, че изобщо не я желае.
В същото време президентските избори наесен не са толкова далеч и мнозина приеха, че верен на полицейската си дисциплина, Цветанов просто отсега стяга редиците на управляващата партия.
Сблъсъкът за "Дондуков" 2 обаче едва ли е първа грижа на Борисов, който
след дългия период на умиротворител вече излезе на бойната пътека.
Актуалната ситуация може да се опише като силно турбулентна извън нашите границите и приспивно спокойна във вътрешнополитически план.

Премиерът се опитва да намери сложен баланс насред връхлитащите региона икономически и военни бури. Последният месец мина под знака на блокадите на гръцките фермери, парализирали южната ни граница. Борисов обиколи критичните точки и разговаря както с гръцки стачници и граничари, така и с българските шофьори и контрапротестиращи. Този жест бе съпроводен с ултиматум. Ако кризата не се разреши със или без посредничеството на Еврокомисията, България ще бойкотира ключовата среща на върха на 7 март и може да наложи вето върху някои решения, касаещи Гърция. Когато къщата на комшията гори, добрият съсед носи вода, но когато самият потърпевш не смее да загаси пожара в дома си, няма как да се помогне. В случая правителството се опитва да се държи внимателно и дипломатично, но в същото време да защити интересите на родните предприемачи, които търпят загуби за десетки милиони евро от запечатаната граница.
Друга външна грижа за кабинета е

цъкащата бомба на засиленото напрежение между Турция и Русия

И двете бивши империи разполагат у нас със свое силно влияние, както и с ресурси да дестабилизират страната. Затова Борисов открито изрази недоволство от създаването на парламентарната комисия, която ще нищи руското и турското влияние в България. "Нищо добро няма да произлезе от комисията, освен да ни влоши отношенията и с Турция, и с Русия", заяви Борисов. При всичките ни исторически превратности Анкара си остава наш съсед и стратегически важен за сигурността на Европа и България съюзник. Два са проблемите, при които без турска помощ България ще бъде изправена пред екзистенциални заплахи - бежанският потоп и тероризмът. Единствени добрите отношения могат да гарантират, че утре Ердоган няма да изпълни заплахата и да пусне керваните с мигранти през българската граница.

С Русия също се натрупаха усложнения покрай военните действия в Източна Украйна и въведените от ЕС икономически санкции. В този сюжет премиерът се стреми да запази, доколкото е възможно, добронамерените отношения с Кремъл, без да нарушава съюзническите си задължения към ЕС и НАТО. Наскоро отбеляза първия малък пробив - пренасочване на руските туристи към нашето Черноморие. Във времена, когато се дрънкат оръжия, Борисов се опитва да постигне максимално сдобряване и да извлече икономически ползи за страната, като в същото време снижи вероятността България да се превърне в терен на битка между геополитическите играчи. И докато в международен план се движи по линията на

затваряне на фронтове, вътре в страната

премиерът влезе в откровена битка. Целите му са ясни - слагане на ред в обществените поръчки, силно настъпване на контрабандата и форсирана борба с корупцията. Това неизбежно ще роди ответна реакция на засегнатите, която не е за подценяване. Борисов обаче има готов вариант, ако жегата стане прекалено голяма. А това са предсрочните избори, за които ГЕРБ в момента е в най-добра кондиция. Все пак, когато громиш олигарси и монополи, си създаваш мощни врагове, по пък печелиш електорат.

Съотношението на силите никога не е било по-изгодно за Борисов и компания. Основната опозиционна сила БСП се готви за тежък конгрес, вгледана е в пъпа си и се занимава с придворни интриги. Не вървят гладко и преговорите за излъчване на обща лява кандидатура с АБВ и други формации. Сходно е положението и на другата значима сила - ДПС, които в следващите месеци ще концентрират усилията си да ограничат пораженията от разкола на Лютви Местан.

Парадоксално е положението на реформаторите, които имат 13 лоялни към властта депутати, но пък цели 7 министри и 20 шефове на агенции. Образът им на смели и можещи управленци непоправимо се зацапа, а напускането на ДСБ обещава да стопи поне наполовина електората им. В обстановка на отслабени противници и липса на алтернатива кабинетът може да си позволи и по-смели ходове.

Докъде ще стигне Борисов в своите пориви да превърне страната в "Германия на Балканите" ще се разбере още следващите месеци. Както и дали в новите му битки ще трябва да прибегне до резервното оръжие на извънредните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай