Агресивните шофьори са бич и в Германия

Агресивните шофьори са бич и в Германия | StandartNews.com

През 2015 година при катастрофи по германските пътища са загинали близо 3500 души. И тенденцията е възходяща. Как оценяват германците поведението си зад волана? В Берлин беше представено изследване по този въпрос.

Повечето германци се чувстват сигурни на пътя, но дали са спокойни? Почти половината от участниците в движението го смятат за стресиращо и неспокойно. Това показват резултатите от представителна анкета по поръчка на Общото сдружение на германските застрахователи. За студията са били анкетирани 2061 участници в движението по пътищата на възраст между 18 до 93 години.

Анкетата се занимава също и с темата за агресията на пътя. По този въпрос оценките за собственото поведение и поведението на другите се различават значително. Германските шофьори, естествено, смятат своите шофьорски умения за по-добри от тези на другите водачи. "Всички останали са лоши шофьори, само аз контролирам изцяло положението", смятат повечето шофьори, казва ръководителят на отдела за изследване на злополуките от Сдружението на германските застрахователи Зигфрид Брокман.

Това ясно си проличава от въпроса колко често шофьорите стават свидетели на агресивно поведение от страна на други участници в движението. Много често, гласи отговорът. А на въпроса дали самите те имат агресивно поведение, повечето отговарят отрицателно. Несъответствието между собствените и чуждите представи е познат феномен в психологията, казва Брокман, но в движението по пътищата той е особено силно изразен.

В случаите на агресия на пътя се очертават няколко модела. По-младите шофьори са по-агресивни от възрастните, а мъжете, от своя страна, по-принцип са по-агресивни от жените. Изминатото разстояние също играе определена роля: "Колкото повече километри навърта един шофьор, толкова по-агресивен става", обяснява експертът. Изминаващите много километри имат чувството, че агресивното поведение им приляга. Понякога агресията се дължи на това, че някои искат (или трябва) да се доказват във все по-натовареното движение по пътищата.

Мнозинството от анкетираните смятат, че ползването на мобилен телефон по време на шофиране е рисковано. 80 процента от анкетираните споделят, че на път никога не говорят по телефона без хендсфри. "Това изобщо не отговаря на истината", казва Брокман, според когото повечето анкетирани не са искрени по този въпрос. Това, че ползването на смартфон по време на шофиране се отразява негативно върху статистиката на злополуките, е твърде вероятно, но трудно доказуемо. "След злополука почти никой водач не признава, че вниманието му е било отклонено от мобилния телефон", казва експертът.

Той твърди още, че глобата от 60 евро също не оказва никакво въздействие, тъй като вероятността шофьорът да бъде заловен от полицията по време на разговор е твърде минимална. Застрахователите се тревожат от растящия брой шофьори, които и в колата не се разделят със смартфона си. "Този проблем се разраства и засега не можем да го овладеем", признава Зигфрид Брокман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай