"Абеномика" - дъно за йената и рекорди за японските акции

Владимир Малчев, trader.bulltrend.bg

"Абеномика" - дъно за йената и рекорди за японските акции | StandartNews.com

Миналата седмица на финансовите пазари премина без сериозни сътресения, породени от новини от централните банки или националните статистики. Търговията ще се запомни с почти 6-годишния рекорд, който достигна фондовата борса в Токио, след поредната вълна на обезценка на местната валута. Йената започва нов сериозен етап на поевтиняване спрямо всички основни валути. Сериозното обезценяване на йената, което започна в края на миналата година, бе последвано от известна консолидация, която изглежда приключи. Еврото и британската лира вече три поредни седмици се повишават сериозно спрямо йената, достигайки нови четиригодишни максимуми и по нищо не личи, че тази тенденция ще приключи скоро. Доларът също поскъпна спрямо йената, но все още не е достигнал максимума си от по-рано през годината, поради общата си слабост на пазарите. Така от началото на годината трите основни конкурента за вниманието на инвеститорите на глобалните пазари поскъпнаха спрямо йената с между 16% и 21%.

Зад голямата промяна в Япония стои идването на власт на премиера Шиндзо Абе в края на миналата година. Неговата икономическа политика стана нарицателна, а в употреба влезе понятието "абеномика". Зад него стоят мерки в три направления. На първо място, агресивна монетарна политика, която да спре убийствената за икономиката на Япония през последните 20 години дефлация. На второ място, Абе постави за своя цел да увеличи правителствените разходи в инфраструктура, с което да стимулира икономиката. И накрая, но не по важност, Абе започна реформи в ключови сектори, с които да се насърчат инвестициите. Политиката на Абе и обезценката на йената стимулираха износа и икономическия растеж, в резултат на което японските акции поскъпнаха от началото на годината с над 50%, превръщайки се в едно от най-добрите инвестиционни решения за 2013 г.

Рискът от стартиране на ограничаването на монетарните стимули от страна на Федералния резерв на САЩ и все по-разхлабената политика на ЕЦБ изглежда, че не притеснява инвеститорите, дори напротив, поевтиняването на долара спрямо еврото и паунда и продължаващият възход на акциите във водещите развити икономики и през последната седмица показват, че инвеститорите поне за малко са се освободили от страха от действията на ФЕД. Трудно е да кажем, че те залагат, че централната банка на САЩ ще продължи да бъде още дълго време толкова агресивна в изкупуването на активи, защото златото и американският лек суров петрол не само не поскъпват, но продължават да бъдат в сериозен негативен тренд. Единственото, което успя да постигне жълтият метал, беше да ограничи загубите си и поне временно да се стабилизира около $1240-1250 за тройунция. За американския петрол седмицата донесе загуби от над 2%. Така от последните 12 седмици петролът е имал само две, в които е отбелязал повишение. Във всички останали е приключвал на червено, а спадът му от върха през август вече е 17,4% в долари и 18,8% в евро и лева.

Изводите и от тази седмица са ясни. Балонът на акциите на развитите пазари продължава да се надува и няма признаци скоро да се спука. Златото, петролът, среброто са много евтини, но няма причина да считаме, че това скоро ще се промени. Трендовете са много сериозни, а всяка игра срещу такива е самоубийствена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай