БГ села в Бесарабия в ужас от "бял терор"

 БГ села в Бесарабия в ужас от "бял терор" | StandartNews.com

Банда с факли и качулки 3 месеца плаши Главани и Кулевча

Ловците дежурят нощем с пушки, жалват се с подписка в Одеса

Зловеща банда изправи косите на нашенците в бесарабските села в Украйна. За напастта в бели качулки алармира пред "Стандарт" известната художничка от бесарабски произход Йона Тукусер. Две села от Одеска област, които 99,9% са населени с българи - Главани и Кулевча, от месец май са тормозени от странна общност, която извършва злокобни ритуали, разкри Тукусер.

В китното Главани, разположено в Арциски район на Одеска област, живеят правнуците на изселници от старозагорското село Главан. По време на Руско-турската война те намерили спасение в Бесарабия. Затова и кръстили новото село в Украйна почти като родното си - Главани. Днес там живеят 3000 души, наследници на заралиите. В единствената детската градина малчуганите пеят песнички на езика на дедите си, а в училището от 1-ви клас изучават български, разказа за "Стандарт" зам.-кметицата Светлана Мутафчи. Идилията обаче била помрачена преди 3 месеца, когато в китното и тихо селце се развилняла банда.

Местните я сравняват с ку-клукс-клан

За терора на "белите мантии" разказва художничката Йона Тукусер, която отпътувала преди седмица от България към родното Главани, за да рисува на спокойствие картините за бъдещата си изложба. Но, уви, посрещнал я кошмарът, събуден от мистериозния култ. До нощта на 17 август бандата, скрита зад бели мантии и качулки, вилнеела само в гората край селото. Мистериозните мъже палели огньове в тъмницата, пеели песни на странен език, танцували край пламъците и плашели местните с крясъците си. Истинският терор обаче започнал в нощта срещу понеделник, разкрива Йона. Тогава "бригадите", натоварени в три черни джипа, щурмували Главани. "Белите качулки" тръгнали от двор на двор с факли и изкарали акъла на местните. "Търсим жертва за нашия празник, подготвяме се за жертвоприношението", казал един от бандата на местния пастир. На другата вечер щурмът се повторил. А черните джипове, пълни с "бели качулки", откраднали съня на хората и в близката Кулевча.

Йона разказва, че и двете села са в шок и ужас. И тя не смее да остане повече в родната си къща сама. Съседката й пък е с малко бебе и още не може да се отърве от кошмара, който преживяла преди седмица. Когато "качулките" с факли атакували Главани, мъжът й бил в града по работа, а бродниците в бяло тропали по прозореца й.

"Това са сатанисти!", вайка се баба Льоля

Възрастната жена се бои, че "качулките" са омагьосали селото. Пенсионерката разказала на Йона, че за последните 3 седмици в Главани се обесили четирима души. "Не минават и 9 дни от смъртта на някой - друг умира, и все млади хора", разказала на Йона баба Льоля.

Всичко започна през май, запалиха 6 клади в селото, разкри пред "Стандарт" пък служителката на селската администрация в Главани Светлана Мутафчи. Хората вече не издържат и са събрали подписка, адресирана до кметството и до властите в Одеса, за да се вземат мерки срещу "белия терор". Чашата преляла, когато качулатите посегнали на разпятието на Христос, което посреща гостите на входа на селото. Маниаците изтръгнали главата и краката на разпнатия Исус.

6 клади, запалени в полунощ

изправили косите и на жителите на бесарабското село Кулевча. То се прочу с това, че въстана против мобилизацията на българите при разгарянето на конфликта в Украйна. Подобно на нашенците в Главани, и в Кулевча са много набожни. Селото е известно с храма си, който крие три чудотворни икони. И там се стичат миряни от цяла Бесарабия, за да се помолят за здраве и живот.

Жителите на българските села са убедени, че са жертва на сатанинска секта. Страх ги е, че "белите качулки" може да им посегнат. Преди година през септември в украинския град Измаил бе убито и разчленено 19-годишно момиче. Тогава тръгнала мълвата, че зверството е дело на сатанисти. Затова сега бесарабските българи се боят, че през септември "белите" може да окървавят селата им. Освен на подписките, пуснати в Одеса, местните

разчитат на оръжията си 

Мъжете в Главани и Кулевча, които са ловци, вече дежурят нощем по график. "Защо ку-клукс-клана" е в българските села в Украйна - никой не знае. Но това е факт и то много обезпокоителен", призна пред "Стандарт" зам.-кметицата Светлана Мутафчи. И изрази недоволство, че вече 3 месеца властите в Одеска област не вземат сериозни мерки срещу "белия терор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай