Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска

За по-лесното оттичане на водата е разширено и коритото в целия участък

Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска | StandartNews.com

До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа".

Прилагането на инженерните решения за корекция на коритото е продиктувано от преливането на реката при силните валежи през есента на 2014 година, нанесли големи щети в близкото рибарско селище. А наскоро Община Бургас изгради в непосредствена близост до него нов етнографски комплекс и нова защитена рибарска лодкостоянка. Затова бе нужно корекцията на реката да бъде изпълнена в цялост и така районът да бъде трайно предпазен от бъдещи природни бедствия за десетилетия напред.

През 2015 – 2019 г. бяха извършени основните дейности по проекта. Устието на реката при вливането й в морето е разширено. За по-лесното оттичане на водата е разширено и коритото в целия участък от устието до хижа „Странджа“. Стените в зоната са изградени от скална маса и скални блокове. След прага на заустването е извършено укрепване, за да се избегне разлив при висока вълна. В коритото са монтирани специални съоръжения от стоманобетонови елементи, които да намаляват силата и енергията на водата при силно повишаване на нейното ниво. По протежението на Отманлийска са изградени стени или защитни съоръжения от габиони. Те ще спират евентуални разливи при прииждане на водите и ще предпазват брега от ерозия.

„Доволен съм, че приключваме цялостното изпълнение на този проект, чиято цел е да защити и рибарското селище, и новия културно-етнографски комплекс „Ченгене скеле“, които се намират от двете страни на устието на река Отманлийска.“, каза кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай