Събота,

Казанлък отбелязва 133 години от създаването на “Лудия полк“

От: Стандарт -
352
Казанлък отбелязва 133 години от създаването на “Лудия полк“
A
A
A

„23-ти пехотен Шипченски полк е наричан с много имена - Безсмъртния полк, Лудия полк, Лъв Балкански, Венеца на бойната слава на България...”

133 години след създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк още отеква ехото от бойната слава и героизма на неговите войни.

Полкът е формиран в град Казанлък на основание указ № 11/1889 г. на княз Фердинанд от 3-та и 4-та дружини на 12-ти пехотен Балкански полк.23-ти пехотен Шипченски полк участва в Балканските войни (1912-1913 г.) в обсадата на Одрин. В Първата световна война воюва при връх Китка, с. Ботум, южно от с. Рещани (северно от Битоля) и на Беломорския фронт източно от гр. Серес. След края на войната се разформирова, но се създава отново през 1928 г.

Полкът участва в заключителния етап на Втората световна война в Европа в състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция. Разформирован е окончателно след края на Втората световна война.

„Ако всеки от нас разрови родовата си памет, няма как да не стигне до едни войничета, на които ръцете са им напукани и от студ, и от жега, които са яли веднъж на седмица, които са броели куршумите, но които са знаели, че зад гърба им започва България. И няма как да отстъпят и докъдето са стигнали те, до там е България. Те пазят семейства, те пазят огнища, те пазят роднини, пазят земята. И затова са били непобедими.“ /„История на 23-ти пехотен Шипченски полк“, автори: Красимир Узунов и професор Генчо Начев/

Днес военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада, като наследници на 23-ти пехотен Шипченски полк, продължават да следват традициите и примера на своите предшественици, показвайки висок боен дух и себеотрицание.

Поклон пред паметта на всички българи загинали във войните за национално обединение на България!


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията