30% повече туристи очакват в Кърджалийско

30% повече туристи очакват в Кърджалийско | StandartNews.com

Кърджали. Посещенията на чужди туристи да скочат с 30% до 2015 г. - това е един от акцентите в стратегията за развитие на туризма в област Кърджали. Като предпоставка за привличане на инвестиции в сектора, а оттам и за икономически растеж на региона, се посочват новите археологически открития в Източните Родопи и интересът на потребителите към алтернативните форми на туризъм – културно-исторически, селски, религиозен, планински, ловен и риболовен. 

Над два часа продължи обществената дискусия по основните детайли на документа, в който ключовите думи са устойчивост, приемственост, партньорство и запазване на местната идентичност. В срещата участваха туроператори, представители на хотелиерския и ресторантьорски бизнес, музейни работници, общински специалисти.

Като най-силни страни на Източните Родопи  бяха посочени благоприятното географско положение, богатото културно-историческо наследство, уникалната природа, живите традиции, автентичен фолклор и конкурентните цени. Като фактори, спиращи развитието на сектора бяха отчетени недоброто състояние на пътищата, трудния достъп на хората с увреждания до туристическите забележителности и недостатъчната реклама.

Необходима е по–добра координираност между  регионалните и местните власти, частния и гражданския сектор, каза по време на дискусията областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Според нея само така може да се създаде по - успешен туристически продукт, който да гарантира ефективност и напредък на бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай