Ветроходът "Калиакра" стана на 30 години

Красивата и славна баркентина стои вързана в стария канал

Ветроходът "Калиакра" стана на 30 години | StandartNews.com

Варна. Славата на българското корабоплаване – ветроходът "Калиакра" навършва днес точно три десетилетия. "На 28 януари в далечната 1984 г . е завършен корпусът му в завод "Парижка комуна" в Гдиня и е пуснат на вода", връща лентата назад първият капитан на баркентината к.д.п.Тома Томов.

Докато се строи "Калиакра" в продължение на 1 година в Полша, той и главният механик Иван Георгиев са неотлъчно там. На този ден кръстницата на ветрохода Лидия Славова, учителка по литература, която е жива и здрава досега, чупи по традиция бутилка шампанско в корпуса и му дава името – "Калиакра". От България идва цяла делегация начело с генералния директор на СО "Воден транспорт" Николай Йовчев, който е с ранг на зам.-министър, както и цялото посолство на България във Варшава. А централата на предприятието,  под чиято шапка е целият морски и речен флот, е не в София тогава, а във Варна.

"Калиакра" е първият ветроход, който полските корабостроители правят за чужд инвеститор. Българската баркентина има две свои посестрими – "Погорие" и "Искра", строени преди нея, с които са като три капки вода. Първото бойно кръщене на "Калиакра" в най-престижната световна регата "Тол шипс" е през 1986 година, а след това следват по две и три участия всяка година. При дебюта й в "Тол шипс" кап. Томов е сред избраните капитани да представи ветрохода пред английската кралица Елизабет II. А на борда й два пъти се качва през годините по-късно и нейната дъщеря, принцеса Анна.

Но вече от 3-4 години "Калиакра" стои вързана в стария канал на Варна. "Жалко е, че няма политическа воля да се даде още живот на най-славния кораб", казва кап. Тома Томов. Според него ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" например има договорки за изпращане на наши курсанти на практика на борда на полските ветроходи. "Защо не и полските курсанти да идват да се обучават на „Калиакра"" ,казва със съжаление първият му капитан.

След приватизацията на Параходство БМФ корабът остана под шапката на държавата и се стопанисва от Българския морски квалификационен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай