Възстановявят запуснато руско гробище

Там лежат костите на воини от Руско-Турската война от 1877-1878 г.

Възстановявят запуснато руско гробище | StandartNews.com

Стара Загора. Инициативен комитет „Шипка" от едноименното историческо градче под Балкана стартира национална кампания за възстановяване на запуснатото руско гробище в парка на храм-паметника „Св. Рождество Христово" в град Шипка.

„Недопустимо  е гробове на руски воини, които са се сражавали за свободата на България, да тънат в забрава и запустение само на километри от легендарния връх Шипка", аргументираха се инициаторите. По техни данни в изоставените, обрасли с храсталаци и трева гробове почивали костите на 59 руски военачалници и воини, включително и няколко генерали и висши офицери.

Инициаторите вече са получили благословията на старозагорския владика за възстановяване на гробището. Голяма част от него е в парка на храм-паметника, а от няколко години той е изцяло обственост на Българската православна църква. След разчистването и заснемането на терена ще бъде разработен подробен проект за цялостна реставрация и благоустрояване на руското гробище. Инициаторите се надяват да установят с помощта на историци и изследователи и самоличността на всички руски офицери и воини, оставили костите си тук.

Идеята им подсказали двама белоруски журналисти от Минск, чийто прадядо е бил погребан в това гробище. След като узнали, че гробът му тъне в забвение, те написали възмутено писмо до тогавашния български президент и до старозагорския областен управител. Но очевидно без резултат.

Според местните хора от Шипка това гробище е известно още като „белогвардейското", тъй като тук са били погребани основно генерали и офицери от царската армия на Русия, потърсили убежище извън родината след болшевишката революция от 1917 г. На практика тук е имало нещо като пансион-санаториум за прокудените белогвардейци. Когато през 1934 г. Русия дарява на България храм-паметника „Св. Рождество" заедно с Шипченския манастир и всички имоти около него, едно от изричните условия било те да не се предоставят по никакъв начин на белогвардейци. Именно тази воля на новите руски управници е една от причините руското гробище да бъде забравено и от своите, и от българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай