Възкресиха миналото на Раднево

Възкресиха миналото на Раднево | StandartNews.com

Стара Загора. Първият у нас археологически парк, възкресил артефакти от древността, бе официално открит в миньорското градче Раднево в сряда вечер. Всички те – зидан гроб с ритуално погребение от времето на траките, стражева кула от римската епоха, фрагменти от ранновизантийска крепост и базилика и др., са открити по време на изкопни работи в енергийния комплекс „Марица-изток". И на практика бяха пренесени и възстановени по исторически модели в един уникален музей на открито. На пищния спектакъл под нощното небе се изсипа буквално целият град.

Проектът „Нов живот" за миналото е струвал малко над 4 млн. лв, но огромната част от средствата – повече от 3 млн. лв, са безвъзмездна помощ от оперативната европрограма за регионално развитие.

„Раднево е енергийното сърце на България, към него днес прибавяме като допълнение и уникален културно-исторически паметник", заяви кметът на общината д-р Юлиан Илчев. Според него подобни археологически комплекси са най-чистият патриотичен извор и най-силният антидот срещу духовната криза.

Още на старта в комплекса са назначени над 30 души – екскурзоводи, аниматори, обслужващ персонал. Неговите стопани с основание се надяват археологическият парк да даде силен тласък за развитие на културно-историческия туризъм в региона. Още в самия проект са заложени като прогноза 15 хил. посетители годишно. Освен самите древни паметници, в бъдеще туристите ще могат да видят и различни атракции – демонстрации на бойно изкуство, възстановки и спектакли по повод реални исторически събития и др. Ще бъдат предлагани и туристически пакети, в които ще се включват и посещения на рудниците и централите в „Марица-изток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай