Варна лудна по корабите-гиганти (СНИМКИ)

Варна лудна по корабите-гиганти (СНИМКИ) | StandartNews.com

Варна. Цяла Варна се изнесе на пристанището заради корабите –гиганти от регатата „Тол Шипс". Само до обяд близо 50 000 посрещнаха най-големият ветроход в света „Седов", който около 10 часа извиси четирите си мачти на кея.Т ой закъсня за официалното откриване на най-голямото морско събитие в България с близо ден заради трафика в Босфора.

„Седов", който е вписан в рекордите на Гинес, е с дължина 117.5 метра и 4200 кв. метра ветрилна площ. Достига скорост от 15 възла, докато „Мир" бяга по вълните с недостижимите 21 възла, равни на 38.9 км час и е най-бързият руски ветроход.

Гигантът „Седов" се прибира в Мурманск след Сочи и няма да продължи като повечето руски кораби, които участват до финала на регатата в Констанца , където има база на НАТО.Украинската „Тамара" пък направо от Варна се при бира в Одеса.По непотвърдена информация от участие в „Тол Шипс" са се отказали два украински кораба, заради засиленото военно присъствие в Черно море.

Традиционната капитанска вечеря е била в тузарския ресторант „Капитан Кук, на която като е бил и кметът Иван Портних. За първите мъже на ветроходите е имало изискано меню-с шопска салата, българска ракия, тарама хайвер от калка, кефал плакия и паламуд– изцяло рибата е била черноморска. Парадът на екипажите начело с духовата музика на ВМС е другото уникално събитие, което събира цяла Варна по време на регатата.Но красивата кулминация е парадът на ветрилата , които ветроходите ще разперят във Варненския залив последния ден.

„Тол Шипс" привлече и младоженци. В любов и вярност един към друг на борда на „Калиакра"-морската слава на България ще се врекат на 2 май репортерката на радио „Фокус" Деси Стоянова и избраника на сърцето й Мартин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай