В Дъбова гора пребориха грипа и кризата

Изтрепаха вируса с вино и ракия, след първата чашка забравят немотията

В Дъбова гора пребориха грипа и кризата | StandartNews.com

Благоевград. В благоевградското село Дъбрава грип няма. Дори през зимата местните хора не боледуват и не се дават на простудите. Те отдавна са измислили лек срещу студа, кризата и болестите. Населението, което наброява около 80 души, пръснато в над 15 махали, знае, че с производство на домашна ракия и вино всичко ще е наред през зимните месеци. Край селището има хиляди декара лозя и те осигуряват не само течен еликсир и препитание за селяниите, но и лекарство срещу коварните болести. Хората тук не се плашат от зимата и грипа, щом има какво да сложат в бъчвите. Затова всяка година копаят лозята си, че да изкарат достатъчно количество и от грозданката, и от еликсира на боговете.

Хубавата ракия е мехлем за душата, помага срещу болест и криза, скука и нерви, убедени са жителите на Дъбрава. "Пийнеш една чашка и се успокояваш. Но за нас е железен принцип никога да не прекаляваме с алкохола, да не преминем мярката", бързат да уточнят те. Не близват кръчмарска ракия. Нито има механа в селото, нито имат нужда от друго питие, ползват само домашарка.

В благоевградското селище отдавна няма и магазин. Но почти всяка от махалите разполага с казанджийница. "Нас кризата не ни лови, нито пък болестите, защото сме се запасили с ракия и вино. Те са и за делник, и за празник. Има с какво да посрещнем Коледа и Нова година. А напролет пак ще сме край казаните, че да осигурим еликсир и за лятото, и за есента", разкриват хората. В Дъбрава пък няма къща, в която да не се кътат поне 70-80 литра люта ракия и 200 литра вино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай