Учителка от Силистра стана кавалер на Ордена на Академичните палми

Ксавие дьо Кабан

Учителка от Силистра стана кавалер на Ордена на Академичните палми | StandartNews.com

Посланикът на Париж у нас Ксавие дьо Кабан лично връчи отличието на Златка Димитрова

Преподавателката по френски език в езиковата гимназия „Пейо Яворов" в Силистра Златка Димитрова стана кавалер на френския орден „Академичните палми". Високото отличие й бе връчено лично от посланика на Париж у нас Ксавие дьо Кабан, който пристигна в четвъртък в крайдунавския град, за тържествената церемония по награждаването.

Учителката франкофонка получава ордена заради забележителните си успехи в преподаването и популяризирането на френския език и високите резултати на нейните ученици на национално и международно ниво. Тя е била номинирана за високото държавно отличие от Френското посолство в България, стана ясно по време на награждаването. Процедурата по одобрение на номинацията продължава две години, а крайното решение се взема от Елисейския дворец.

"Орденът на академическите палми" е държавно отличие на Франция, учредено официално през 1955 година. Той е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Носителите му членуват в създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на "Ордена на академическите палми" (АМОРА). Тя има над 30 000 члена, сред които и много чужденци от 75 страни. Носители на ордена "Академически палми" са и стотина българи.

По време на посещението си в Силистра Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан гостува и на кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Д-р Найденов посрещна дипломата в кабинета си. Те са разговаряли по теми, касаещи културата, образованието и активното гражданско общество, съобщиха от пресцентъра на кметската управа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай