Ученици с пушки и саби станаха опълченци

Ученици с пушки и саби станаха опълченци | StandartNews.com

Урок по родолюбие, организиран от вестник „Стандарт" и благоевградския исторически музей, превърна десетки ученици в истински опълченци. Близо 80 възпитанци на Трето основно училище „Димитър Талев" присъстваха във вторник на лекцията на историка Елена Александрова на тема „Кратката свобода на град Горна Джумая /б.а.-Благоевград/ през 1878 г.". Децата от пети, шести и седми клас научиха интересни факти не само за освобождението на своя роден град от турско иго, но и за Самарското знаме, за хода на Руско-турската война, за героизма на българското опълчение. „Населението посреща с радост руските войски, предвождани от майор Иван Павлович Орлински. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя", разказа уредникът. Тя им обясни, че Самарското знаме е подарено на българското опълчение и се превърнало в негова бойна реликва.

„Радваме се, че има такава родолюбива инициатива. Винаги е полезно за нас да чуем толкова интересни и важни исторически данни. Впечатлих се от историята на Самарското знаме, колко много герои са паднали на бойното поле, за да го защитят и да не позволят то да попадне в ръцете на турците. Ангел Герчев от Неврокопския край пък е бил един от знаменосците му, после е признат за почетен знаменосец на това свещено знаме", сподели седмокласничката Цвети.
Елена Александрова показа на учениците оръжия от времето на Руско-турската война, фотографии на наши опълченци, печатни издания от 19-ти век, медали, ордени, нагръдни знаци на български герои. Момчетата веднага се струпаха при оръжията. Те разгледаха пушка от въоръжението на руската армия, казашка шашка /б.а. – сабя/, пистолет, драгунска сабя. По-нетърпеливите се опитаха да извадят сабите от ножниците, но бяха предупредени навреме, че макар и стари, оръжията са остри и може да се наранят. „Пушката е по-голяма от мен. Страхотно е да я подържа в ръцете си като истински български опълченец", сподели петокласникът Александър. Момичетата пък предпочетоха да разпитат за подробности около получените ордени и медали от опълченците от Пиринския край Никола Джаров и Георги Банков. Те прелистиха и книгата със спомени на учителя Арсени Костенцев, писана преди повече от 1 век.

„Похвална е идеята на вестник „Стандарт", защото с подобни мероприятия възпитаваме учениците на родолюбие", споделиха учители. Децата само по този начин могат да усетят духа на Освободителната война, да се потопят в онова героично време и да разберат повдига на своите предци", допълни историкът Елена Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай