Ученици по стъпките на армейските части от ПСВ в Родопите

Ученици по стъпките на армейските части от ПСВ в Родопите | StandartNews.com

250 ученици от седем училища от Кърджали, Крумовград, Ардино и Черноочене пропътуваха маршрутите на армейските части по време на Първата световна война в Източните Родопи. Двудневният поход завърши с тържествен ритуал пред Паметника на Освободителите в Кърджали. Участниците в похода бяха поздравени от експерта от Министерството на отбраната Иво Антонов, който изтъкна, че проявата се е превърнала в неизменна част от календара на МО и една от кулминационните точки на честванията по повод 100 г от Първата световна война.

Венци и цветя в памет на жертвите на Първата световна бяха поднесени от името на областния управител, народния представител Цвета Караянчева, инициативния комитет на похода, училищата и граждани. В ритуала взеха участие гвардейците на Езиковата гимназия и малките им последователи от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий".

В продължение на два дни 3 и 4 октомври средношколците преминаха по стъпките на българските военни части, за да отдадат почит на загиналите фронтоваци, чиито имена са вградени върху войнишките паметници в Крумовград, Широко поле и Пчеларово.

Двудневният ученически поход започна с откриване на документалната изложба „Отражение на Първата световна война върху населението в Западна Тракия и Източните Родопи" в залата на Държавния архив Кърджали. „Експозицията проследява хода на бойните действия, тежките последствия от Ньойския договор, понесените загуби и човешките жертви, чийто брой в региона надхвърля 5 000 души", разказа директорът на Архива в Кърджали Вълчо Златилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай