Церово все по-близо до мечтаната църква

Церово все по-близо до мечтаната църква | StandartNews.com

И от чужбина дават лепта за храма, държавата помогна с 10 000 лв.

Безработни строители са готови да работят безплатно от здрач до зори

Село без църква е като човек без вяра, като дете без усмивка. Затова жителите на Церово са готови на всичко, за да сбъднат мечтата си и да имат свой храм. В селището никога не е имало молитвен дом и местните искат света обител, в която да се молят.

Заради тази своя мечта създали църковно настоятелство още през 1998 г., но се наложило да чакат много дълго време за първата копка на градежа. Тя е направена на 11 септември 2011 г. от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Следва ново затишие. В продължение на 3,5 г. така и не стартират строителните работи. Причината е в липсата на пари. Но по-добре късно, отколкото никога. В края на миналата година в. "Стандарт" поде кампания за съпричастност към отколешната мечта на хората в Церово. И на този Великден в селото няма да се чуе камбанен звън, но светлинката в тунела става все по-ярка.

"Най-сетне сме готови да започнем да строим. Всички документи са готови. Вече нищо не пречи да стартираме", твърди инициаторът на идеята Росен Едипов. Той разкри, че след публикациите в "Стандарт" има много обаждания на хора не само от страната, но и от чужбина. които искат да дадат лепта за храма. Дори от Комисията по вероизповеданията

спешно преведоха 10 000 лв.

в община Благоевград 10 000 лв. за градежа. "Отдавна не вярваме на управниците, уповаваме се на Бог. Желаем от сърце да имаме църква. Вярваме, че ще намерим сподвижници. Ние ще помогнем с доброволен труд, който има средства, ще задели за благородното и богоугодно дело. Чувстваме се по-силни, сред съмишлениците ни са Българската православна църква, община Благоевград, държавата, в. "Стандарт", категорични са местните.
В Церово повече от 90% от над 730-те жители са християни. Но са принудени да обикалят съседните населени места, за да запалят свещ. Наясно са, че

не си ли помогнат сами, няма кой

Най-сетне са издадени всички необходими строителни книжа и разрешителни за градежа на храма. Готови са плановете на сградата, която ще е с площ от 120 кв. м. Прогнозите са, че строително-монтажните работи на бъдещия храм "Свети Пантелеймон" ще са за близо 200 000 лв. Открита е и банкова сметка в Неврокопска епархия за набиране на средства. "Ще спрем да тичаме в града на църква. Че много от нас нямат и финансова възможност да пътуват до Благоевград. Безработицата е голяма, разчитаме на тютюна. Преди години имало работа по строежите, но в последните години и младите си стоят у дома.

Стига правителството е строило магистрали, ами да помисли и за обикновените хора, че трябва да има кой да пътува по тези нови пътища", казват в Церово. Безработните строители пък са категорични, че няма да жалят труда си, за да вдигнат храма. Местното население поне вярата си в Бог не е загубило. А за да я съхранят, им трябва църква. За да има къде да кръщават децата си и да се венчават. "Не е нормално и да си отиват от този свят нашите съселяни

без поп да ги опее, погребват ги служебно

Вярвам, че ще успеем в нашата мисия", казва Едипов. Дори на местните зевзеци не им е до смях и закачки, когато стане въпрос за липсата на храм. "Хубавото е, че сме упорити като нашите свещени животни - магаретата. Без тях тук сме за никъде - те ни мъкнат и дървата за огрев, и тютюна от нивите, че и нас возят. Но по инат дори тях изпреварваме. Затова няма да се откажем от мечтата си за църква в Церово", твърдят не само чешитите, но и съселяните им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай