Театърът в Благоевград закъса, търси помощ от общината

Театърът в Благоевград закъса, търси помощ от общината | StandartNews.com

Благоевград. Директорът на Драматичен театър „Никола Вапцаров" - Благоевград Надежда Асенова алармира за сериозни финансови проблеми на културната институция. Това разкри тя на петъчната сесия на общинския съвет. Според нея спешно трябва да се пристъпи към спешни оздравителни мерки.

Финансовите задължения са в размер на 250 000 лева, като тази сума е натрупана преди Асенова да встъпи в длъжност. От 2011 година държавните културни институции работят по схема на делегиран бюджет. „Това значи, че няма гарантиран фонд работна заплата, т.е. средствата, които акумулират субсидията на театъра, се формират на база продаден билет", уточни тя. През лятото театрите задлъжняват, защото има отлив на публика и няма как да се реализират плануваните представления.

Благоевградският театър има дълг от 140 000 лева към Министерство на културата от 2012 година. Има неразплатени средства от 70 000 лева към творци и фирми, направени през първото полугодие.

Надежда Асенова предложи три оздравителни стъпки. Театърът ще търси широк толеранс от страна на Министерство на културата да се опростят или поне да бъдат забавени дължимите пари. Общински съвет - Благоевград е гласувал отпускането на субсидия в размер на 60 000 лева, но тези пари все още не са налични. Третата мярка е свързана с поставяне на нови заглавия, които да привлекат повече публика. В противен случай има опасност от съкращения на персонала. Театърът се нуждае и от широко лобиране в частния сектор. Асенова поиска спешно съдействие от местните парламентаристи за закърпване бюджета на държавния културен институт. Очаква се местният парламент да осигури необходимите финансови средства за нормалното съществуване на театъра. Не бива в никакъв случай да допуснем неговото закриване, твърдят общински съветници.

Актьори и персонал в благоевградския театър не са получавали заплати от месец май. Общината още не е превела обещаната субсидия от 60 000 лв.

За 1 билет Министерството на културата отпуска субсидия от 12,50 лв. и общо трябват 3200 продадени билета на месец, за да може да се покрият само заплатите, изчисли директорката. Тя помоли съветниците за широко лобиране в частния сектор, откъдето могат да отпуснат спонсорство или да направят откупки на представления. Срещу евентуалните постъпления в касата на театъра Асенова обеща 5 нови заглавия в културния афиш още тази есен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай