Световен баритон е гордостта на Перник

Световен баритон е гордостта на Перник | StandartNews.com

Оперният ас Владимир Стоянов подари празник на родния си град

Баритонът Владимир Стоянов е сред утвърдените вече български имена на оперната сцена. За него казват, че е достоен наследник на Борис Христов , Гяуров, Гюзелев. Приет радушно на най-големите оперни сцени като Ла Скала и Метрополитън, при всяка възможност той радва и родната публика с блестящите си изяви. Тази година името на Владимир Стоянов беше в афиша за новогодишния гала концерт на софийската опера и балет. Но преди това той, заедно с приятели - все класни имена в оперното изкуство, направи стойностен подарък на родния си Перник.

Има съвсем обосновано предположение как точно се е стигнало до този предновогодишен празник на оперната музика в Перник. От години пред свои близки местният собственик на фабрика за преработка на месо Антон Костадинов разказва какъв велик оперен певец е израснал в Перник. С Владимир Стоянов го свързва не само приятелство. Той е негов запален фен и при възможност ходи да го гледа и слуша и на световните сцени. Така вероятно двамата са родили тази идея, която намери подкрепа и от настоящия кмет на Перник д-р Вяра Церовска, която беше обявена като патрон на проявата.
Началото обаче е доста по-назад в годините. "Още преди да проходи Влади свиреше вярно на бебешката си свирка.", си спомня сега един от някогашните колеги на покойния баща на оперния певец Стоил Стоянов. Преди да стане уважаван в града адвокат, на младини Стоянов-старши работеше в Комсомола и много от неговите колеги от тази организация бяха на концерта. "Събирахме се у Стоил за домашна почерпка. Тогава семейството му живееше в къщата на родителите на жена му на ул. "Оборище" и ние наминавахме там на по чашка. Влади беше много малък, но нямаше как да не забележим, че

правеше мелодии с
детските си
музикални играчки.

Той първо учеше тромпет, после професорката му казала, че е по-подходящ за пеене, та ето какво стана от това.", разказа след концерта Аспарух Божков.

Мнозина перничани си спомнят Влади и като единственото момче в хора на Пионерския дом - сега Обединен детски комплекс. Там трябва да е пял поне десетина година, си спомнят някогашните хористи. А диригентът на хора "Родна песен" Зоя Видас беше сред публиката в Перник, за да си спомни и как в края на март 2014 г. голяма група хористи, заедно с тогавашния пернишки кмет Росица Янакиева изненадаха Владко след неговия гала концерт в Софийската опера. Още тогава Янакиева каза, че известният вече певец е обещал да дойде да пее в Перник.

В претъпканата театрална зала на Двореца на културата в Перник нямаше мъже с папийонки и дами с вечерни тоалети като за опера, но пък имаше много настроение, емоционално очакване и дружеска, приятелска атмосфера. Права се оказа художничката от Ню Йорк, че очакванията бяха силно надминати. Освен предварително обявеното участие на тенора Бойко Цветанов, баритона Добромир Момъков и мецосопраното Катерина Николич, за която само посветени знаеха, че е съпругата на Владимир Стоянов, на сцената блестящо се изявиха и сопраното Станислава Иванова и басът Стоян Бончев под умелия съпровод на пианистката Йоланта Смоленова. За да е по-ярка връзката на младото оперно поколение на България с истинската стара слава, като конферансие на концерта Владимир Стоянов беше поканил дъщерята на Никола Гюзелев - Адриана.

Репертоарът за концерта беше изненада, но пък беше така добре подбран, че и

неизкушените от оперното изкуство

познаха най-популярните оперни арии, поднесени на най-високо професионално ниво. В началото публиката посрещна плахо дует на Владимир Стоянов и Бойко Цветанов, но истински екстаз предизвика появата на Станислава Иванова с арията на красивата куртизанка Виолета от Травиата на Верди. Заслужени бяха и аплодисментите за нея за превъплъщението и като куклата Олимпия от "Хофманови разкази" на Офенбах. На два пъти механизмът на куклата отказваше, може би заради кристалния глас на изпълнителката, та се наложи партньорът й и в живота Добромир Момъков да го пренавива, а така спечели аплодисменти и на тези сред публиката, за които оперното изкуство не е най-любимо. Искрените симпатии за Станислава Иванова дойдоха и когато за поклоните накрая тя излезе на сцената с неколкомесечния си син Георги на ръце. Оказа се че бебето търпеливо е чакало зад сцената родителите си, докато те радваха перничани с изпълненията си, но пък появата му показа, че операта може да е и интимно домашно удоволствие. 

Другата дама сред артистите - Катерина Николич, така да се каже пернишката снаха, поднесе с голямо майсторство арии. Може би най-много беше аплодирано нейното изпълнение на Серенада от Франческо Паоло Тости. Очарователната изпълнителка не пестеше и комплименти към публиката. А чрез нейния баща, който сподели отзивите за концерта в социалните мрежи успехът й в Перник стигна и до родния й Шабац в Сърбия.

Трудно е да се каже кое от страхотните изпълнения на всеки от участниците в концерта беше посрещнато с най-голяма радост, защото Бойко Цветанов беше блестящ с арията на Калаф "Nessun dorma" ("Никой да не спи" ) от операта Турандот на Пучини. Добромир Момъков показа най-доброто, на което е способен, а Стоян Бончев се представи с Песен на пияния от Тихон Хренников и ария на Дон Базилио от "Севилския бръснар" на Росини, обикновено изпълнявани при бис.

Няколко от коронните си роли

изпълни и Владимир Стоянов, за да видят съгражданите му как по световните сцени се изявява като граф Ди Луна от Трубадур на Верди или като Макбет в едноименната Вердиева опера. Изключително сдържан и скромен, но с безспорен огромен и респектиращ талант, развит до върховете на професионализма, Владимир Стоянов със сигурност е новото българско име, което за години напред ще изправя на крака публиката по световните оперни сцени, убедиха се перничани.
Концертът завърши с великолепния квартет от четвърто действие на Риголето от Верди с участието на всичките изпълнители. Предизвиканата върховна наслада у публиката всъщност струеше и от певците, за които изпълнението беше колкото импровизация, толкова и радост от ефекта от голямото изкуство.

Градът не можеше да получи за Новата година по-стойностен подарък от този - на пернишка сцена да се изявява световно изкуство, на нивото на Метрополитън и Ла Скала. Благословен да сте маестро, не спираха възхищението си перничани. Чрез хората, които бяха в залата подаръкът на Владимир Стоянов ще стигне и до тези, които не бяха там. А чрез него името на Перник придобива нова висока стойност, каквато и на него му се иска неговият град да има.

Визитка

Владимир Стоянов е роден в Перник през 1969 г. През 1995 г. той се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Своя дебют прави през 1993 г. в Бургаската опера, а през 1994 г. специализира в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим при Никола Гюзелев. През същата година специализира и в Академията на Миланската скала при прочутата Магда Оливеро. По-късно е солист в Пловдивската опера, а от 1999 г. е солист на свободна практика. Той осъществява активна изпълнителска дейност и е чест желан гост в театри като "Сан Карло", Неапол, Миланската скала, водещи оперни театри в Австрия, Германия, Испания, Италия. Участва в спектакли на по време на честванията на 125-та годишнина на Метрополитен опера. Изпълнява централните баритонови партии в оперите "Дон Карлос" , "Силата на съдбата", "Ернани", "Бал с маски", "Сицилиански вечерни", "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Кармен", "Княз Игор", "Любовен еликсир" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай