„Старо училище" идва във Варна

„Старо училище" идва във Варна | StandartNews.com

Затворено селско училище в България може да се превърне в арт ателие , неговите бивши класни стаи и замлъкнал школски двор да се оживят от изкуството на художници, визуални и пърформанс артисти, фотографи и музиканти от цял свят. Началото е сложено в село Горна Липница, Велико Търново преди пет години. От тогава до сега в „Старо училище" са творили артисти от около 30 държави-САЩ, Мексико, Китай, Англия , Германия, Полша , Италия , Испания и други. 17 изложби на творбите са организирани досега самостоятелно, а по спечеления за първи път проект на тема „Ритуално изкуство –време и пространство" , финансиран по програма BG08 „Културно наследство и съвременни изкуства „ дава възможност на по –голяма популярност и арт събитията да бъдат достъпни и посетени от гости и туристи в цялата страна.

Произведенията на Арт резиденцията под формата на пътуваща изложба посещават 6-те най-големи градове в България –до сега в Пловдив и Стара Загора, в петък в арт салон на радио Варна в морската столица , след това в София, Бургас и Русе.Европарите са дошли за шестото издание през август за купуване на бои, платна и всичко, което трябва за пътуващите изложби в тези градове.Интересното е ,че в последния престой в селото винаги има закриваща изложба, която предизвиква истинска еуфория , защото повечето от местните не са ходили на кино, да не говорим за театър и изложба.

Подобни арт резиденции съществуват навсякъде по света , като с проекта България става част от международната мрежа на арт резиденциите ResArtis.Кандидатите , които творят, се набират чрез онлайн платформи, в които артистите търсят места за творческо пребиване.Идеята е да дойдат в едно село в България, да се вдъхновят от мястото, природата, хората, обичаите и да ги сътворят.Арт резиденцията „Старото училище" е създадена през 2010 г и се намира в село Горна Липница, община Павликени, Велико Търново. Тя разполага с 6 закрити ателиета , фотоателие , открито пространство за работа –училищния двор, зала за кино и концерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай