Специалист: По-висока цена на зърното тази година

Специалист: По-висока цена на зърното тази година | StandartNews.com

Чака се в световен мащаб да се произведат между 15-20 млн. по-малко пшеница

Селекционерът по пшеница проф. Николай Ценов прогнозира, че тази година стартовата цена на зърното от нова реколта ще е от порядъка на 300 лв. за тон, при нива от 240-260 лв./т миналата година. Специалистът смята, че това ще е факт, защото в световен мащаб ще се произведат между 15-20 млн. тона пшеница по-малко от миналата година. "В момента все още е много е противоречива информацията, като има и голяма доза спекулации, но има няколко фактора, които вероятно ще повлияят на световния пазар. В няколко големи района в Русия и Украйна от два месеца, подобо на състоянието тук в Добруджа, от два месеца не са валели дъждове със стопанско значение и се очаква с около 10 на сто по-ниско производство. Освен това в тези две големи държани - производителки не успяха да засеят обичайните площи, откъдето ще дойде и по-ниското производство на пшеница в световен мащаб, а това са две страни сериозни износители.

Всичко товаще повлияе на пазарите и ще окаже влияние и на цените у нас, но в каква посока и с колко, ще стане ясно след жътвата" - каза проф. Ценов. Той поясни още, че в Русия и Украйна жътвата приключва в края на август, по-късно жънат и в Европа - Франция,Германия, Англия. Като добро определя специалистът състоянието на пшеницата от последната си обиколка в страната. "В Монтана даже има стопани, които все още имат на склад зърно от миналата година.И тази година очаквам производството да е като миналата година, като дори качеството да е по-добро, особено тук, където почвата е с добри показатели и има суша.

При суша винаги се показват стойностите на зърното" - сподели още професорът. Той заяви, че пропаднали площи със зърно има в южна България, където имаше наводнения. "Очаквам тази година стопаните да пожънат между 420 и 450 кг/дка, а в Добруджа - със 100-130 килограма повече" - коментира още селекционерът. В някой части на страната жътвата вечце е започнала - във Видин, Монтана, Плевенско, вече се жъне ечемик. Очаква се и в Добричко жътвата да започне скоро. Липсата на дъждове, по думите му, се отразява зле на пролетниците и особено на царевицата, която заради недостиг на влага не успява да се вкорени добре. Селекционерът коментира, че съотношението между чужда селекция засети семена и български сортове в страната е 50:50 или 60 на сто българска и 40 % чужда селекция. "Особено много площи с чужда селекция са засети в Южна България, макар че семената са два пъти и повече по-скъпи от българските сортове. Това не е добре и трябва повече да се говори за родното" - категоричен е проф. Николай Ценов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай