Село с уборка край храм за Великден

Село с уборка край храм за Великден | StandartNews.com

Жителите на симитлийското село Брежани запретнаха ръкави навръх Цветница, за да превърнат в зелен и чист оазис района край църквата си „Свети Димитър Солунски". Местните хора в планинското селище стартираха в неделния ден акция по уборката на пространството около светата обител. Инициативата е под мотото „Да почистим и озеленим нашия храм" и е съвместна идея на кметството, Църковното настоятелство и Сдружение „Хора и традиции".

Целта е всичко да заблести от чистота преди големия християнски празник Великден. Нетърпеливи местни жители се събраха още в 10,00 часа за „ленинския неделник", който стартира час по-късно. Близо 50 ентусиасти отделиха време, за да допринесат за новия облик на църквата. Доброволците носеха инструменти и техника за рязане, за извозване, за прекопаване. „Много дойдоха с цветя, които засадихме в специално изкопаните алеи. Поставихме част от красивите цветя в керамични саксии. Местните хора дариха всичко от сърце. Радвам се, че толкова много желаещи се включиха с доброволен труд.

За Великден всичко ще е чисто и зелено, ще посрещнем подобаващо гостите на празника", заяви кметът на Брежани Благой Стефанов. В следващите дни уборката ще продължи. Ще се боядисат оградата и фасадата на църквата. Православният храм „Св. Димитър" в Брежани е в челната тройка в цяла Югозападна България на най-старите действащи православни молитвени домове. По възраст го изпреварват само църквата „Св. Троица" в Банско и катедралният храм в Благоевград. Построен е преди 166 години, два пъти е опожаряван, но е оцелял и е възстановен от миряни и дарители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай