Пиян запали лозята на цял квартал

Пиян запали лозята на цял квартал | StandartNews.com

Пиян мъж подпали лозята над Благоевград. Огненият ад обхвана целия скат край жк "Еленово". Само бързата намеса на пожарникарите спаси жилищните постройки и градините от пламъците.

Огънят лумнал към 12.30 чaса днес, като за секунди обхванал ската вляво над пътя от квартал "Еленово" за едноименното село. По целия скат има лозови масиви на благоевградчани. Сигналът за стихията бил подаден от собствениците на вилата, намираща се на около 100 метра над пътя. По обяд вчера на "гости" пристигнал пиян роднина на собственика, който ръсел заплахи. След като бил изгонен, той най-вероятно драснал клечката на ската. Пламнали сухите треви и храсти, които са сухи като барут от сахарските горещини, мъчещи от над месец Благоевград. Собственикът на вилата и племенникът му опънали маркуч, за да гасят огъня, пълзящ към вилата и градината. Пристигнали и огнеборците, които бързо загасили пожара. Няколко пъти след това се наложило огнеборците отново да обливат с вода горелите треви и храсти, готови да пламнат отново.
Собствениците на вилата пък дали показания, след които полицаи от Второ РУП-Благоевград започнали да издирват вероятния подпалвач.

И утре в сила остава огромната опасност от от възникване на бързо разпространяващи се пожари в горите и поземления фонд. Най-голям риск и днес ще има в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Силистра, Русе, Плевен, Шумен, Добрич, Велико Търново, Варна, Монтана, Враца, Разград, Стара Загора, Кърджали, София област, Перник, Видин и Пловдив. Огнеборците напомнят на гражданите, че от юни със заповед е обявен пожароопасен сезон, през който е абсолютно забранено паленето на огън в земеделските земи и гори извън специално обозначените и оборудвани за целта места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай