Отпушват София наесен

Трамваят ще препуска по бул. "България"

Отпушват София наесен | StandartNews.com

София. Нови тротоари, ремонтирани, чисти и осветени улици, по-малко задръствания и красиви зелени площи. Не, това не е част от фестивала "София диша", който плени сърцата на столичани.

Просто София започва да диша. Съвсем скоро центърът на града ще придобие нов облик подобно на повечето европейски столици. Основна заслуга за това ще имат новите правила за паркиране, пускането на втория лъч от метрото и мащабните ремонти, които вече започнаха. 

Да вземеш метрото, трамвай или тролей, скоро ще стане много по-удобно и изгодно за столичани, които работят и живеят в центъра на София. Поскъпването на синята зона от 1 септември и оформянето на нова зелена зона ще накара много хора да оставят колите си и да предпочетат алтернативни начини придвижване.

От началото на следващия месец ще бъде пуснат и вторият метролъч от "Надежда" до "Хладилника". Прогнозите на общината са около 130 000 пътници да използват новата линия метро.

Директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев прогнозира, че отделно още с 10 000 души ще се увеличат пътниците по първия метродиаметър. "Трябва да се ограничава с рестриктивни мерки използването на частни автомобили и да се поощрява използването на градски транспорт", категоричен е Радослав Тошев, председател на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението в София. Който не желае да дава по 2 лв. на час за синя зона, ще може да паркира на новите буферни паркинги на метрото и да се придвижи с подземната железница до центъра.

Паркингите, които са за 3000 автомобила,

ще предлагат комбинирана услуга - купуваш билет за метрото и първите 2 часа ще са ти безплатни, а следващите два са по 50 ст./ч.

Друга алтернатива е зелената зона - срещу левче на час оставяш колата в широкия център и влизаш в сърцето на града пеша. Нови 65 км велоалеи ще бъдат построени в София, обеща вчера кметът Йорданка Фандъкова. В момента трасетата за колелета са 30 км. 

И градският транспорт в столицата ще се "подмлади" - до края на 2013 г. ще бъдат подменени всички тролеи с нови. До 2015 г. ще бъде обновен и част от автобусния парк. Ще бъде изградена нова трамвайна линия от Семинарията до жк "Дървеница". Тя ще включва нов 2,8 км релсов път и реконструкция на 1,8 км съществуващо трасе.

Ще бъде извършена и цялостна рехабилитация на релсовия път по бул. "България", който ще бъде изграден по съвременни стандарти и след това ще изисква минимална поддръжка. Проектът му ще позволи увеличаването на скоростта на трамваите в този участък.

До края на 2013 г. ще заработи и интелигентна система за управление на трафика, която ще позволява гъвкава промяна на програмите на светофарите. След въвеждането й 800 превозни средства на градския транспорт ще преминават с предимство през 20 кръстовища в града. Ще бъдат инсталирани


600 информационни ел. табла на спирките

Въпреки че част от противниците на новите правила живеят в центъра на столицата, промяната ще бъде най-вече в тяхна полза, убедени са от "Московска" 33.

Паркираните по тротоарите автомобили, задръстванията и нечовешкият шум от клаксони ще останат в историята.

"Аз много съжалявам, че наистина като че ли сме позабравили какво беше в центъра преди първоначалното въвеждане на синя зона. Какви бяха улиците преди това? Тогава всички тротоари бяха запълнени с автомобили, особено в централната градска част и майките с колички нямаше къде да минават.

Аз не искам това да се върне. Напротив - искам да се облекчава. Това е наистина в интерес и на живеещите", коментира вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, която разговаря с представители на протестиращите. Столичаните, които живеят в центъра, не са съгласи с новите цени за паркиране.

В синя зона от септември ще трябва да плащат годишен абонамент за първа кола от 150 лв., а за втора - 450 лв. А в зелена - съответно 100 и 300 лв. на година. Проверка на "Стандарт" показа, че в големите европейски столици има винетки за паркинг в центъра. В Прага например зоните са три - оранжева, зелена и синя. Последната е запазена за живеещите в района.

В оранжевата може да се остане максимум 2 ч и струва 80 крони (6,28 лв.). В зелената зона максималният престой е 6 часа и излиза 180 крони (14,13 лв.). Винетката за първа кола в синята зона е 700 крони (54,96 лв.), а за втора - 549,6 лв. За представители на бизнеса в района цената е 942,1 лв. на година.

В Амстердам цената за паркиране е 4,6 евро на час. В Лондон - между 2 и 5 евро на час, а във Виена - 2 евро на час. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай