Настаниха в социален дом сестри и брат на „русия ангел" Мария

Настаниха в социален дом сестри и брат на „русия ангел" Мария | StandartNews.com

Стара Загора. Три от децата на многодетното семейство Сашка и Атанас Русеви от Николаево, родители на „русия ангел" Мария, открита в циганско гето в Гърция, са настанени в социалния дом „Теофано Попова" в Стара Загора. Това потвърдиха от областната дирекция „Социално подпомагане" в сряда.

Това са 14-годишната Минка, 11-годишната Фанка и 9-годишният Филип. Досега те са били настанени при роднини на Русеви, но според социалните работници рискът за нормалното им отглеждане оставал и това е продиктувало настаняването им в дома за деца, лишени от родителски грижи. Засега трите деца били заедно в една стая, за да свикнат с обстановката в дома. И тримата, които са ходили на училище в Николаево, макар и нередовно, щели да продължат образованието си. Те вече били записани в старозагорското СОУ „Христо Ботев", което е най-близо до дома. Най-голямата Фанка е 8-ми клас, сестра и Фанка – в 5-ти клас, а най-малкият Филип – в 2-ри клас.

Самите Русеви, които имат още 6 деца, все още стягали къщата в близкото село Нова Махала, която им купи журналистът Мартин Карбовски. „Най-вероятно нямат пари за покъщнина, но бащата Атанас Русев, вече работи в общината по програмата за временна заетост и освен социалните помощи имат и други доходи", посочи кметът на Николаево Косьо Косев.
Сашка и Атанас очаквали с нетърпение какво ще реши съдът в Гърция за съдбата на малката Мария. Те били готови да я приберат в новия си дом, но както неколкократно заявиха от Агенцията за закрила на детето, ако бъде върнато в България „русото ангелче" щяло да бъде настанено в някое от SOS-селищата у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай