Кучешка тения заплашва с епидемия Кърджалийско

Кучешка тения заплашва с епидемия Кърджалийско | StandartNews.com

Кърджали. Четири случая на кучешка тения, епидемиологично проучени, са регистрирани до момента в Кърджалийско, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Подадена е информация за още два, за които предстои да се проведе епидемиологично проучване. Данните сочат повсеместно разпространение на заболяването по общини.

Във висока степен резервоарът на заразата се поддържа от необезпаразитени кучета, което създава постоянни условия за заразяване на хората и домашните животни. Сериозен фактор, допринасящ за повишената заболяемост, е незадоволителното ниво на здравната и санитарно-ветеринарната култура на населението.

От инспекцията в Кърджали припомнят, че за периода 2010-2012 г. броят на регистрираните случаи в областта е 42 или 9.16/100 000 заболяемост, при средни стойности за страната, който е 3.95/100 000. Лицата до 19 години, оперирани от ехинококоза, са 7. Случаите на рецидив са 6. През 2012 г. са регистрирани 2 смъртни случая. Тези стряскащи данни от последните години общинският съветник д-р Марин Мухтаров изнесе и на последното заседание на местния парламент в Кърджали. Той призова за по-активна дейност при овладяване популацията на бездомните кучета в региона.

Ехинококозата е водещо в страната паразитно заболяване и представлява важен медико-социален проблем. Лечението е скъпо, а нерядко заболяването се появява отново, което налага повторни операции и води до инвалидизиране на пациентите, обясняват специалистите. Профилактиката е лична, а обществената  профилактика се състои в недопускане на контакт със скитащи кучета и стриктна хигиена при отглеждането на селскостопанските животни. Необходимо е също обезпаразитяване на всеки 8 седмици на домашните кучета и недопускане на скитащи четириноги до детски площадки, плажове, паркове и градини. Задължително е обилното измиване с вода на плодове и зеленчуци преди консумация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай