Избраха временен директор на благоевградския театър

В сряда Надежда Асенова подаде оставка

Избраха временен директор на благоевградския театър | StandartNews.com

Благоевград. Рашко Младенов е новият директор на затъналия в дългове благоевградски драматичен театър „Никола Вaпцаров". Той бе представен в четвъртък от зам.-министъра на културата Васил Василев. Ден по-рано оставка хвърли шефката на културната институция Надежда Асенова заради натрупаните 245 000 лв. задължения и нежеланието на голяма част от трупата тя да продължи да ги управлява. Асенова зае поста през февруари тази година и още тогава имаше брожение сред артистите срещу назначението й от страна на тогавашния културен министър Вежди Рашидов.

Актьорите и персоналът са без заплати вече два месеца. За последно са получили само аванс за месец септември. В понеделник трупата даде нарочна пресконференция, за да алармира за проблема и за опасността културната институция да затвори врати.

„Целият Пирински край ще се вдигне на бунт, ако посегнат на театъра и се опитат да го закрият", предупреди бившият директор и настоящ актьор Николай Кимчев. Това предизвика мигновена реакция и от общината, и от културното министерство, и от областната управа.

„До обявяването на конкурс директор ще е Рашко Младенов. Целта на всички ни е да се измъкне от сегашната кризисна ситуация театърът. Ръководството ще има тежка задача, но вярвам, че ще се справи. Не искам да коментирам дали системата на финансиране на театрите е добра и ще се промени ли. Смятаме, че те трябва да имат гарантиран бюджет в рамките на цяла година, а не както досега – за 3 месеца", каза зам.-министърът Васил Василев. Той увери, че местната и изпълнителната власт ще поемат нужните финансови ангажименти към културната институция.

В сряда дректорът на театъра Надежда Асенова да подаде оставка заради тежкото финансово състояние, в което се намира културната институция в града. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай