Искат да закрият строителната гимназия в Добрич

Искат да закрият строителната гимназия в Добрич | StandartNews.com

Регионалният инспекторат по образование в Добрич е внесъл предложение в образователното министерство за закриване на Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев" в Добрич, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Директорът на училището - Ивелина Йорданова, заяви че в момента в него се обучават само 24-ма ученици, което на практика поставя в невъзможност издръжката на гимназията. Тя смята, че една от причините за липса на интерес от страна на учениците да учат в гимназията е нейната отдалеченост, като добавя, че специалностите, които се предлагат са много добри и кадрите веднага намират реализация в Добрич.

В одобрения план прием за учебната 2015/2016 г. гимназията бе обявила прием в една паралелка по дървообработване и мебелно производство след завършен 7 клас и в три паралелки - след завършен 8 клас. Началникът на инспектората по образование Христо Боев заяви, че решението за закриването на гимназията ще бъде взето от министър Танев, като добави, че това е начинът да се реши от години болен проблем.

"В началото имаше идея не за закриване, а за преобразуване на двете училища – на ПГСА и на Професионалната гимназия по механотехника и електротехника. Това обаче нямаше как да се случи, тъй като двете гимназии не успяха да покрият критериите", каза още Боев. Той обясни, че 24-те деца, които се учат в строителната гимназия ще бъдат разпределени да продължат образованието си в други професионални гимназии, според профилите си.

Училището е създадено още през 1958 г. като строителен техникум и назад във времето е било сред престижните, в които се е влизало след положен приемен изпит при това с изключително висок бал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай