Голямо зрелище в Стара Загора! Кулинарен гуру готви за жителите

Празник на ориза ще се проведе тази събота в село Християново

Голямо зрелище в Стара Загора! Кулинарен гуру готви за жителите | StandartNews.com

Източник: БТА

Празник на ориза ще се проведе тази събота в старозагорското село Християново. Това съобщи за БТА председателят на читалищното настоятелство на Народно читалище „Съзнания-1933“ Драгия Драгиев. Той посочи, че събитието ще се проведе за първи път след пандемията от КОВИД-19, обхванала света през 2020 година. Специален гост тази година ще бъде кулинарят Иван Звездев. Той ще приготви специален постен славянски гювеч за жителите и гостите на Празника на ориза.

Програмата ще започне в събота сутринта в центъра на селото. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи и Детско-юношески танцов състав „Броеничка“. Драгиев допълни, че ще има и специална кулинарна изложба на ястия с ориз. Гозбите ще бъдат оценявани от специално жури, а присъстващите ще имат възможността да дегустират представените специалитети.

За първи път Празник на ориза е организиран през 2010 година, а тази година по време на събитието ще бъде отбелязана и 90-годишнина на местното читалище.

Драгиев обясни, че през 2023 година над 2000 дка е била площта на засетите с ориз площи около село Християново. Той посочи, че това е традиционна култура за региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай