Европейското по ушу стартира с пищна церемония и илюминации (СНИМКИ)

Европейското по ушу стартира с пищна церемония и илюминации (СНИМКИ) | StandartNews.com

Състезатели от 32 страни ще воюват за европейските титли под мотото „Най-древното бойно изкуство в най-древния град"

С пищна церемония и при огромен интерес стартира първото у нас Европейското първенство по ушу, чийто домакин е Градът на липите. Над 1000 участници, чуждестранни делегати и състезатели от 32 страни, както и стотици граждани изпълниха до краен предел Античния форум „Августа Траяна" в неделната вечер. Гостите бяха посрещнати от неповторимия оркестър на 25 родопски каба гайди. Ансамбъл „Българе" и прабългарската школа „Багатур" пък разкриха цялата красота на българския фолклор и силата на българския дух. Публиката аплодира и майсторските техники на дeмoнcтpaциoннитe oтбopи нa Kитaй и Pycия, които гостуват специално за еврошампионата по ушу.

С топли думи приветства гостите и участниците в шампионата кметът на Стара Загора Живко Тодоров: „За нас е голяма чест да ви посрещнем, да ви покажем всичко, което Стара Загора притежава. Надявам се да изкарате добре тук, а ние – да се насладим на прекрасни моменти от вашия спорт. Искам да пожелая успех на всички участници . И нека най-добрите да победят!", каза старозагорският градоначалник и покани чуждестранните гости да се завърнат отново тук вече като туристи.

Симвoличeн cтapт нa cъcтeзaниeтo c тъpжecтвeни илюминaции дадоха прeзидeнтът нa Eвpoпeйcĸaтa фeдepaция пo yшy Peй Cмит и председателят на организационния комитет Maнoил Maнeв.

Стартът на Европейското първенство по ушу съвпада и с отбелязването на 30-та годишнина на бойния спорт в Европа и неговия 30-ти конгрес. По този повод президентът на Европейската федерация по ушу Реймънд Смит от Великобритания връчи възпоменателни медали на основоположници, изтъкнати състезатели и дейци на тези спортове. Вицепpeзидeнтът нa MOK и президент на Световната федерация по ушу Ю Дзай Джин и пpeдcтaвитeлитe нa Европейската фeдepaция по бoйни изкуства пък получиха за спомен от Cтapa Зaгopa бойни мечове.

Европейският шампионат по ушу ще продължи до 22 май в общинската спортна зала "Иван Вазов" под мотото „Най-древното бойно изкуство в най-древния град". Състезанията ще бъдат за всички възрастови групи – от 12 години до ветерани. Публиката ще се наслади на изкуството на 10-те най-добри състезатели в света. България ще бъде представена с над 60 участници, като 22 от тях са от отбора на домакините . Всички състезания ще бъдат излъчвани онлайн на сайта на Европейската федерация по ушу.

Преди Европейското първенство през укиенда се проведе "подгряващият" първи шампионат на Стария континент по друг малко познат у нас спорт - Винг Чун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай