Дипломати, местна власт и полиция с мерки за сигурността на туристите в Банско

Дипломати, местна власт и полиция с мерки за сигурността на туристите в Банско | StandartNews.com

Ежегодната среща с представители на посолството на Великобритания, полицията и туроператорските фирми се проведе в курорта Банско. Домакин на събитието бе зам.-кветът на общината Александър Мацурев. Целта бе да се дискутира сътрудничеството между институциите за подобряване на сигурността и спокойствието на британските граждани, които посещават града под Тодорка през зимния сезон. Вицеконсулът на Британското посолство Теодора Манева оповести, че тази година са стартирали специална информационна кампания „Stay safe on the slopes" за своите граждани, която цели те да бъдат информирани за опасностите, които могат да срещнат по време на своята зимна почивка в българските курорти.

Мацурев разкри, че според данните от заплащането на туристическия данък за миналата година 12 хиляди британски граждани са посетили курортния град. Той отправи апел за още по-тясно взаимодействие между местната администрация, посолството и бизнеса за поставянето „на светло" на нощувките, които се реализират в т.нар. „некатегоризирани обекти" – частни апартаменти и други домове, които се отдават и от британски граждани. Зам.-кметът добави, че общината ще продължи да инвестира в рехабилитацията на основните пътни артерии в града, сред които планираното изграждане на околовръстна дъга между улиците „Найден Геров" и „Явор" в посока град Добринище.

Изпълняваният проект за подмяна на водоснабдителната и канализационна мрежа в града ще бъде прекъснат за зимния сезон. Всички разкопани улици се асфалтират, като едновременно с това се подновяват и тротоарните настилки и бордюрите. Очаква се и реализацията на проект за обществен транспорт, който да осъществява връзката на града с планината и за който ще бъдат закупени щадящи природата електрически бусове. Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин също настоя за по-стриктно прилагане на нормите. По неговите думи некоректните и неспазващи стандартите некатегоризирани обекти създават нелоялна конкуренция, а и не са данъчно задължени лица.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай