Делото за Ески джамия нажежи политически страсти

Делото за Ески джамия нажежи политически страсти | StandartNews.com

Стара Загора. Делото за собствеността на бившата Ески джамия в Стара Загора, сега музей на религиите, нажежи до бяло политическите страсти. Час преди началото на заседанието на съда в петък сутринта няколкостотин души от цяла Южна България от се събраха пред съдебната палата с национални и партийни знамена и плакати – „Не" на турцизацията! Да спасим музея на религиите! „Държавата гние – проблемът сте вие!", „Долу ДПС!

Те не скриха, че са докарани от Националния фронт за спасение на България и ВМРО- БНД и другите организации от сформирания наскоро патриотичен блок Тук бяха и лидерите на двета партии – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които на практика проведоха един предизборен митинг.

Малко по-късно от ГЕРБ пък реагираха срещу предателската позиция на представителя на културното министертво.

Според общинския съветник Маноил Манев тя не защитила интересите на държавата на съдебното заседание и на практика се съгласила да се доказва със свидетели, че Музеят на религиите до 1975 г. е бил действаща джамия.

„Вкарването на политическите партии в този съдебен спор е най-лошото нещо и Стара Затора спокойно може да бъде вкарана в етнически конфликт", изрази безпокойството си председателят на общинския съвет Емил Христов. Той беше катеоричен, че районното мюфтийство досега не е искало терен за молитвен дом и посягането на музея на религите подсказвало други цели.

Съдебното дело беше отложено за 1 ноеври. Старозогарският окръжен съд назначи допълнитела експертиза за установяване откога е първата кадастрална карта на Стара Загора. Въпросът според съдия Трифон Минчев има пряко отношение към същността на съдебния спор. Стана ясно още, че защитата на ищецът – Мюсюлманското изповедание у нас, се отказва от представения нов документ за собственост. Това е препис от оригинален документ от 1845 г., заверен от Дирекцията на държавните архиви на Турция, който показва, че джамията е била ваксъфски имот, поясни адвокат Красимир Руев. Той беше категоричен, се според съвременното право имот не се губел по давност. Освен това защитата се усъмни, че джамията е била обявена за паметник на културата като са спазени всички процедури и поиска за следващото заседание допълнителни доказателства от държавата за това. Но дори и да е паметник на културата, законът позволявал да се използва за молитвен дом според защитата. На следващото заседание тя щяла да призове и две мюсюлминки от Казанлък, едната бе залат демонстративно с бурка, които да потвърдят, че до 1975 г. Ески джамия наистина е била действащ храм.

„В Стара Загора има около 2 хил. мюсюлмани, нека Ески джавия си бъде музей, но ние искаме в петък и по празниците да си провеждаме молитвите", категоричен бе и районният мюфтия Туран Хасан, който също бе сред присъстващите в съдебната зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай