Читалища в община Сандански се нуждаят от ремонт

Читалища в община Сандански се нуждаят от ремонт | StandartNews.com

Спешни ремонти трябва да се направят в читалищата в Сандански и Мелник. Това установи проверка на кмета на общината Кирил Котев, с който бяха депутатът Атанас Стоянов и президентът на Ротари клуб в града Райна Атанасова. Ротарианците ще помогнат със средства за ремонтните дейности вътре в градската библиотека. Общината кандидатства с проект за енергийна ефективност и цялостното саниране на сградата на Народно читалище „Отец Паисий – 1919 в курортния град.

„Нужни са ремонти почти във всички помещения в Дома на културата, където е читалището. Необходими са по-добри условия за репетиции и изяви на самодейните и за работа на читалищните дейци.

Приоритет за нас е да подобрим базите във всички културни институции, за целта ще изготвим проект, с който да кандидатстваме за европейски средства", увери градоначалникът Кирил Котев.

Кметът изрази увереност в бъдещата съвместна и ползотворна дейност между общината и читалището за още по-богат духовен и културен живот в района.

Той посети и културната институция „Емануил Васкидович" в най-малкия ни град Мелник. От години сградата е със затворени врати, прозорците са изпочупени. Вътре обаче помещенията са в сравнително добро състояние. На първо време местната власт ще направи козметичен ремонт, за да заработи читалището, което носи името на родения в края на 18-и век в Мелник български просветен деец. „Целта ни е до осигурим с помощта на проект цялостно обновяване. Залата може да се ползва за конгресен и конферентен туризъм. Само в един хотел в града има подобно помещение", заяви кметът на община Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай