Четвърти ден надежда за затрупаните под земята

Четвърти ден надежда за затрупаните под земята | StandartNews.com

Благоевград. Повече от 72 часа продължават спасителните работи по откриване на двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори. 35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов са в неизвестност след попадането им в капана на свлякла се лавина от кал, скали и вода на 450 метра под земята след 09.30 часа във вторник.

Двама техни колеги – 41-годишният Асен Стойнев от село Полето и 45-годишният Христо Младенов от село Полена, бяха открити мъртви часове след поредната трагедия с човешки жертви в рудника. Надежда за спасението на Иван и Николай, и двамата от село Крупник, е в една водна помпа, която преди аварията изсмуквала водата от дъното на галерията. Предполага се, че в дъното на сляпата галерия, след свлачището, има кухина от няколко метра. Според професор д-р Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет има вероятност двамата миньори да са точно в нея.

Към мястото се подава въздух с помощта на маркуча на помпата, който преминава през пространството, затрупано от свлачището. Роднини, близки, познати, колеги и жители на община Симитли се молят двамата въглекопачи да не са попаднали под свлеклите се кални и скални маси, а да се намират в кухината и въздухът да достига до тях. Над 20 спасители работят непрекъснато и издирват Иван и Николай. В четвъртък от мини „Марица-Изток" бяха доставени по спешност с хеликоптер две специализирани помпи за изпомпване на подпочвените води. В късния следобед нова скала се изпречи пред спасителните екипи, към тях се присъединиха в сряда вечерта и 10 техни колеги от мините в Челопеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай