Бургас гласува 162 млн. лв бюджет

Свалят такса смет за фирмите

Бургас гласува 162 млн. лв бюджет | StandartNews.com

Бургас. 162 милиона лева ще бъде новият бюджет на Бургас, според прогнозната рамка за 2014 г. "Мотото на новия бюджет е "Достъпна среда и устойчива мобилност".

Финансовите разчети позволяват да продължим последователната политика за благоустрояване на града и осигуряване на по-добър достъп до основните публични услуги за всички граждани. Крайната цел е Бургас да стане още по-желано място за живеене, работа, инвестиции, спорт, култура и почивка", коментираха от администрацията на кмета Димитър Николов. По- голямата част от средствата, които Община Бургас ще инвестира през 2014- та година са от различни европейски програми. В рамката за 2014 г. са предвидени ремонти на улици, пешеходни зони и паркове. Друг акцент е създаване на условия за достъп за хора с увреждания до обществени сгради.

С оглед повишаване на сигурността и безопасността на гражданите са планирани системи за видеонаблюдение. Сред приоритетите на общината догодина са серия ремонти на стари тротоари и пешеходни зони.

"Бюджет 2014 е разработен въз основа на намаляване на такса смет за юридическите лица и офисите. От 10,5 промилите падат на 7,9 за юридическите лица, и от 10 на 7 за офисите. Намалението е заложено още преди 6 месеца, когато започна реалната работа по бюджет 2014", каза кметът Николов. Той обясни, че такса смет пада заради намалената себестойност за събиране и обработка на отпадъците след изграждането на новото депо и претоварената станция. Данъците и таксите в Бургас ще останат без промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай