Астронавт говори с ученици от Добрич

Астронавт говори с ученици от Добрич | StandartNews.com

Добрич. Ученици от езикова гимназия "Гео Милев" и ПМГ "Иван Вазов" задаваха в телефонен разговор въпроси и получиха отговори на тях на астронавта Грегъри Уайсмън, който е част от шестчленния екипаж в момента на Международната космическа станция. Разговорът стана благодарение на проект на програма "Арис", партньор на НАСА за космическо изследване.

Една от целите на "Арис" е разпространение на космическите програми сред ученици. ЕГ "Гео Милев" е сред одобрени, след като Александър Петров, вече бивш възпитаник на гимназията, преди година е подал проект добричкото училище да стане част от програмата. След завършването му пристига и одобрението, като заедно в директния разговор участие взе и училище от Кувейт с около 21000 ученици, сред които има и едно българче. На въпросите на учениците отговоря Уайсмън - американски астронавт, инженер и военно-морски авиатор, роден на 11 ноември 1975 година. Преди връзката бе съобщено, че Уайсмън е завършил университета "Джон Хопкинс" през 2006 г. - магистър системен инженер. Женен е и има две дъщери. Избран е за член на групата на астронавтите към НАСА през юни 2009 г., когато печели позиция измежду 3500 кандидати, а през 2011 г. завършва курс и се квалифицира като астронавт.

Преди кариерата си като астронавт, е бил тестов пилот на военно-въздушните сили на Америка и печели 5 награди "Combat". В момента Грегъри провежда първия си космически полет като част от експедиция 41, която излетя за Международната космическа станция на 28 май т.г. Желязко Генов, дванадесетокласник в ЕГ попита дали на станцията гледат футболни мачове, като му бе отговорено, че това се прави вечер. Децата искаха да знаят кога ще стъпи човек на Марс, на което Уайсмън сподели, че може би това ще стане след 15-20 години. Седмокласникът от ПМГ Славян попита какво ще направи, ако срещне извънземно, на което астронавтът сподели, че ще направи всичко възможно да установи контакт и да говори с него. Павел попита дали е минавал метеорит покрай космическата станция и астронавтът разкри, че това се случва често, даже преди дни е минал метеорит, който е пукнал едно от стъклата на прозорец на станцията. Мария пък попита как поддържат връзка със семействата си и така стана ясно, че всяка неделя екипажът има видеочат с близките си на Земята, като Уайсмън подчерта, че за него семейството е много важно нещо.

В отговор на друго питане астронавтът сподели, че на станцията се провеждат стотици експерименти за водни реакции и от различно друго естество, които той определи като изумителни. В момента на разговора с учениците от Добрич Международната космическа станция се намираше над Тихия океан. Оказва се, че станцията прави една пълна обиколка на Земята за 92 минути. Тя е съставена от 5 основни модула, слънчеви панели и 2 газови камери, осигуряващи кислород.

От изстрелването си до сега тя е извършила 90 820 пълни обиколки на Земята. Нейното строителство продължава и тя ще се развива до 2028 г., защото средно дневно станцията губи по 100 м от височината си. Международната космическа станция е съвместен проект на пет космически агенции - Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА); Федералната космическа агенция на Русия (ФКА); Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA); Канадската космическа агенция (CSA/ASC) и Европейската космическа агенция (ЕКА).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай