Артилерист стана началник на НВУ "В. Левски"

Артилерист стана началник на НВУ "В. Левски" | StandartNews.com

Велико Търново. Бригаден генерал Стефан Янев е новият началник на НВУ "Васил Левски" в старата столица. Встъпването му в длъжност стана след като той и полковник доц. доктор Христо Атанасов подписаха акт за приемане и сдаване на длъжността „Началник на НВУ, съобщиха от военния университет.

Бригаден генерал Стефан Янев беше назначен с указ на Президента на Република България през декември 2013 г. и влезе в сила от 2 май след изтичане на мандата му като аташе по отбраната на Р България в САЩ. Бригаден генерал Стефан Янев прие знамето на НВУ „Васил Левски" от полк. доц. доктор Христо Атанасов.

На ритуала са присъствали Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, Директорът на Дирекция „Управление на човешките ресурси" към Министерство на отбраната Антон Ластарджиев.

Бригаден генерал Стефан Янев е завършил специалност „Земна артилерия" във Висшето военно артилерийско училище „Г. Димитров" в Шумен. Завършил е ВА „Г. Раковски" и Военен колеж към Националния университет по отбрана във Вашингтон. Обучаван е в курсове в Германия, Канада, Естония. Службата му започва в 4-ти артилерийски полк в Асеновград като заема последователни длъжности – командир на взвод, на рота и на дивизион. Служи в управление „Международно сътрудничество" на Министерство на отбраната, в управление „Планиране на отбраната
и въоръжените сили" на ГЩ, дирекция „Евроатлантическа интеграция", „Отбранителна политика" на МО. Заемал е международни длъжности в Монс, Белгия и в Центъра за изследвания, развитие и усъвършенстване на оперативни способности за борба срещу тероризма в Анкара. Бил е директор на дирекция „Отбранителна политика" и „Политика за сигурност и отбрана" в Министерството на отбраната. Последните три години е аташе по отбраната на България в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай