Археолози: Рациария е голяма загадка

Археолози: Рациария е голяма загадка | StandartNews.com

Видин. Рациария все още е загадка, обявиха във Видин археолози, които за пръв път след 1990 година правят разкопки в античния град Рациария, който се намира край село Арчар. Рациария е бил военен римски лагер, след това процъфтяващ римски град, а после и столица на Крайбрежна Дакия. Къде обаче е бил римският лагер, къде градът, все още не знаем, обяви Здравко Димитров, ръководител на екипа.

В момента археолозите копаят около резиденцията на управителя на града и около откритите римски бани. Разкрита е и гробница, характерна за късната античност. Тя е ограбена от иманяри, но архитектурата и е останала. По нея може да се гадае как от езически този град се е превърнал в ранно- християнски център, обясни археологът.

В Рациария пластовете са нарушени от иманяри, но градът може да бъде разкрит и социализиран. Към него проявява интерес и екип историци от университета на Болония, Италия.

В разкопките участват 25 – 30 души безработни, наети от общината в Димово за работа по социална програма. Участват 7 археолози и 7 студенти от Шуменския и от Софийския университет.

Отскоро Рациария има и охрана. Назначени са пазачи, а по проект на областната администрация охрана ще има и през 2014 година Политическа партия ГЕРБ във Видин е представила 1500 лв. за опазването на разкопките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай