30 млн. дълг дърпат Перник към дъното

30 млн. дълг дърпат Перник към дъното | StandartNews.com

Новата кметица поиска 100 дни толеранс от фирмите кредитори

Общината ще разчита на кредити от държавата и малко по-високи данъци

От няколко кметски мандата, подобно на гръцките правителства, Перник плавно върви по сценария на южната ни съседка. В началото на ноември в длъжност встъпи новият кмет д-р Вяра Церовска. Бившата депутатка от ГЕРБ още от първия ден взе да рови финансите, за да разбери какво става наистина и тогава от всяка папка започнаха да изскачат заложените й "скелети". В първата си седмица на кметския стол Церовска спомена, че дълговете на общината са 18 млн. и има още неизвестни за нея задължения, така че дълговете може да стигнат до 20 милиона лева. При по-щателна справка за дереджето на общинските финанси се оказа, че дупката гони цели 30 млн. Това не тревожи докторката, напротив - кметицата е решена с енергията и креативността на хората от екипа си все пак да води общинския кораб в открито море и да не го остави да потъва.

Предшественикът на д-р Вяра Церовска - инж. Иван Иванов, пое кормилото на общината, след като беше избран за поста от Общинския съвет след като покойната Росица Янакиева стана депутат от АБВ. Дългогодишна кметица на Перник умееше да лавира във финансовите дебри и да привлича инвестиции, включително с еврофинансиране. Въпреки това остави на Иванов около 16 млн. дълг, голяма част от който към фирми и доставчици на услуги. Все пак общината нямаше тежки кредити към банки, освен финансова помощ от инструмента ФЛАГ, както и един овърдрафт от около милион за оперативно разплащане на заплати.

Като човек от бизнеса, макар да беше общински съветник и шеф на постоянната комисия по бюджет в ОбС, кметът Иванов се разтревожи от големия дълг и една сутрин изненада перничани с изявление по телевизора, че общината е фалирала. Разбира се, това твърдение бе силно преувеличено, защото няма как да стане технически. Тогава по-паметливи се сетиха, че и

Детройт е фалирал, но все пак е останал град

Предшественикът на Церовска от време навреме докладваше, че топи задълженията. Влезе в споразумения с бизнеса за постепенно погасяване на натрупани фактури. По едно време твърдеше, че е стопил дълговете до около 9 млн., но сега излиза, че фирми имат да вземат от общината поне 15 млн. На Иванов помогна и държавата, с безлихвени кредити, за които той казваше, че са 5,2 млн., но не искаше да се вдига много шум. Сега се оказва, че към НАП за ДДС се дължат над 3,5 млн. с лихвите. Години назад не били правени вноски за рекултивация на старото сметище, каквото задължение имат общините по Закона за управление на отпадъците, и според Церовска се е натрупал дълг от 4,2 млн. Дължат се пари на фонда за енергийна ефективност и ФЛАГ, 2,7 млн. е временният безлихвен заем от ОПОС за покриване на неверифицирани разходи по проект.

Преди 8 г., заради миналото си на въгледобивен център, Перник получи като от небето 18 млн. лева. Парите дойдоха по дълго водено съдебно дело между държавата и общината заради използвани общински терени за табани от държавната мина за въглища. Искът беше за 37 млн. обезщетение, но по силата на извънсъдебно споразумение и със съгласието на ОбС сумата беше редуцирана. Това бе отлична възможност Перник да се отърве от старите си дългове. Така и беше отчетено - че с тези пари са платени заварени от предишни мандати задължения. И понеже парите дойдоха на два транша в две различни години, изплатените дошлите по-късно 6 млн. отидоха за инфраструктура, та се не видяха. Така дълговете взеха да скачат отново.

Мечешка услуга направи и държавата

През 2004 г. в навечерието на Коледа изгоряха сцената и голяма част от салона на пернишкия театър. Години наред се търсеше начин за ремонт, но едва когато през 2009 г. на посещение в града дойде премиерът Бойко Борисов, той обеща и даде държавни пари за проекта. С 3,5 млн. ремонтът на театралната зала започна. В процеса на работа се появиха поражения от пожара, които не бяха предвидени и разходите нарастваха с още около над милион. Но в този момент ГЕРБ не спечели местните избори в Перник и държавата абдикира от задължението да доизплати започнатото. След съдебни дела фирмата изпълнител все пак си получи парите, но това стана за сметка на общинската хазна. Така непредвидено изхарчени се оказаха едни пари, предназначени за друго.

Сега новата градска управа, без по никакъв начин да се притеснява от огромните задължения, е решена да работи. Като кандидат за кмет Церовска постоянно повтаряше, че зад нея е партия ГЕРБ и правителството и това дразнеше силно опонентите й. Тя обаче е знаела защо го казва, защото вече като кмет обяснява, че макар и дълговете към държавата да са най-много, е спокойна, защото тя е най-толерантният кредитор. Не се притеснява и с поети нови задължения да погасява старите, така както междувпрочем правят гърците. Все още д-р Церовска не е обявила от кои харчове ще пести. Като начало, за да си гарантира изпълнението на предизборното обещание, че при нейното управление градът ще стане видимо по-чист, тя се реши на много непопулярната мярка - да вдига местни такси. По нейно предложение повече за чистотата в общината трябваше да плащат и гражданите, и фирмите, но по-късно, най-вероятно заради инвестиционния климат,

бизнесът беше пожален

и само за гражданите се хвана увеличение на таксата за смет с 0,45 промила върху данъчната оценка на имотите им. Това всъщност беше направено още преди премиерът Борисов да препоръча на кметовете да вдигат данъците и да си събират старите задължения.

През последните години на Перник не му провървя особено и с европроектите. Резултатът от визуализацията на крепостта за близо 5 млн. от Брюксел не беше посрещнат радушно. Перничани не са очаровани и от ефекта от проекта за зелена и достъпна градска среда, с който беше ремонтирана и обновена голяма част от центъра.

Заради калпавия проект се наложи сериозно доплащане

Така от собствени приходи трябваше да се похарчат над 800 000. Същото се случи и с Регионалното депо за твърди битови отпадъци - проект за над 22 млн., но недоизкусурен. И общината трябва да плати над 350 000 лв. без ДДС за включване на ток и вода и за достъп до депото. Каквото и съфинансиране да се налага от общинската хазна обаче, Церовска е категорична, че ще се търси начин да бъде осигурено, за да се осъществяват и нови проекти, но много по-качествено и ефективно.

"Общината трябва да продължи да работи. Трябва да продължим да плащаме заплати и да се грижим за всичко, свързано с гражданите, ще го има и международния фестивал на маскарадните игри Сурва", казва кметът. Тя не пести усилия и засега смята, че с поемане на безлихвени кредити от държавата ще топи дълговете към фирмите. Разчита на разбиране, особено от местните предприемачи и толеранс поне от 100 дни и затова не очаква драстично запориране на сметки и връзване на ръце, защото има волята да удовлетвори кредиторите и до най-малкия.

Колко близо е Перник до гръцкия сценарий, ще става ясно във времето. Но ако новият кмет успее да приложи философията си на удовлетворяване на най-неотложните дългове, натрупващи непосилни лихви, то някъде в далечината може да се провиди светло бъдеще, макар и не съвсем без дългове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай