Женският пазар като Вавилон

Дори коренът на Мохамед може да се намери тук

Женският пазар като Вавилон | StandartNews.com

София. Ако се молите Дядо Коледа да ви донесе последния модел смартфон за хилядарка, то няма да е лошо да посетите Женския пазар. За хората там подобни луксове са последна грижа. Техниката се продава само в насипно състояние, а хит тази Коледа са фасунгите втора употреба. Ударението е на първата сричка, а за онези, които не знаят - това са черните "USB-портове", в които крушката се завърта така, че да свети. Такива, но втора употреба, предлагат няколко опърпани женици за по 50 стотинки бройката. Или кой колкото даде. От обекта, който са ошушквали, вероятно са изскочили още дънни платки от бог знае какво устройство, бели ботуши и няколко трансформатора за луминесцентно осветление. Въобще беднотия до шия и съмнителна търговия са сковали кооперативния битак. Дори тримата патрулиращи полицаи в ледената събота се смиляват над гладните търговци, като си затварят очите пред произхода на стоката. И ги оставят да изкарат някой лев за хляб. Платени лицензи, касови апарати и други неща са подробности за богаташите в лъскавите молове.

В първия по-зимен пазарен ден нюансите на сивото се сгъстяват от ремонта на навесите между и улиците "Екзарх Йосиф" и " Св.св. Кирил и Методий". "Точи се още от август. Казаха, че ще правят двуетажни магазини, защото им пречeли сутиените и гащите, че се продавали на открито. Ама после търговците в нашите сметки ще си запишат наема", коментира възрастен мъж, дошъл за банани. Цената на плода е паднала с около левче от лятото, защото на студено стоката не изкарва дълго. Вместо да жълтее, почернява като калта, която извира от ремонтирания участък.

Покрай него се вихри кашонна търговия. Ромски семейства са насядали на завет покрай оградата и продават лук. "Бате, дай да слагам още една връзка, че пари няма", моли продавачка младо семейство, което се е спряло пред стоката. Край тях жена върви с празен поглед, стиснала в дясната ръка връзка магданоз, а в лявата църковни свещи. Всичко дава за по 50 стотинки.

Металният параван, който се вие надолу, като че ли работи най-много в полза на дюкяните, защото някак си естествено насочва човекопотока към разбития десен тротоар. Там голям предколеден оборот прави магазин за стоки втора употреба. Проучванията, че българският стандарт на живот е сравним с Третия свят, тук се потвърждават на 100%. Българи, нигерийци и сирийци ровят заедно в търсене на топли дрехи за сковалата зима. "Шойс?!", питат за обувки на развален английски трима клетници от Близкия изток. Удрят на камък, защото тук се продават само дрехи. И малко техника в насипно състояние.

Ако доскоро в магазините "Секънд хенд" стоката се продаваше на килограм, то вече тенденцията е да се обявяват твърди цени за всичко. Така например пуловер от чист кашмир, леко поизбелял и свил се от пранета, върви по 4 лева. Чорапите са по левче, якетата са заковани на цени между 10 и 20 лева. "На окачалките изскачат и доста изгодни оферти. Ето тази доста запазена ски шуба е водонепропусклива и е само за 13 кинта. Същата под 300 лв. не може и да се помирише в моловете", информира ни тийнейджърка. По средата на магазина се продава и техника, а цените са определени на око и записани с флумастер. Между стърчащите жици на телефони и сешоари има и катастрофирала печка. Продавачка се грее на друга с изпочупени реотани, които светят и топлят на магия, без да дават на късо.

Децата също не са забравени в този магазин за бедни. В коша с изпочупени конструктори и кукли обаче незнайно защо има и дамска превръзка. Все още е стерилна и с повече фантазия става и за коледна играчка.

Търговските обекти по-надолу предлагат арабски стоки, които вървят доста покрай бежанската вълна. Зад щандовете на "Дубайска шатра" и "Арабски хранителни стоки" може да се открие от пиле мляко за вкуса в мюсюлманския свят. Няколко вида халви, кадаиф, локуми, нахут, екзотични подправки, включително и мисвак. Това е корен, който се дъвче вместо четка за зъби. Цената му е три лева и се препоръчва не от някой зъболекар, а направо от пророка Мохамед.

Мъже от африкански произход са спрени от роми, които продават контрабанда цигари - сръбски, македонски и китайски за по лев-два кутията. Предлагането стихва, докато премине полицейският патрул.

Печени ребра висят на ченгел

До ул. "Кирил и Методий" свършва оградата на строителните работи, а надолу започва зеленчуковият пазар. Вечната тема тук са кантарите. Дори онези търговци, които са преминали на електронни везни, са си оставили старите бакърени кошници. Клиент подозира, че част от теглото им го чукат в сметката. Той намира кусур и на продавачката, която слагала не от лъскавата купчина мандарини, а от развалените отдолу. При това защитава не своя интерес, а на човека пред него. "Хайде, стига бе, ти ли пазаруваш сега? Всяка мандарина през халка ще ти я минавам на тебе", тросва му се младата продавачка. Гълъб, който допреди секунди е марширувал в локвите, се е настанил удобно на съседната сергия и замезва с грозде. Цената му тръгва от левче - не на птицата, а на плода.

Под стряхата на Женския пазар поне половината от търговците ползват кантари с теглилки, с които надуването на сметките е почти задължително. В лафките за хранителни продукти вляво в разрез с всякакви хигиенни норми висят навън печени ребра. Рискът от глоба е оправдан, защото мръвката е като магнит за изгладнелите люде. Двама млади бежанци веднага съглеждат месото и започват да се бъркат за стотинки. В един от месарските магазини по-нагоре пък жена върна плик с шкембе. Недоволна била, нещо размислила, не стана ясно от обърканите й обяснения. Месарят, без да се разправя, чинно й върна седемте лева и пльосна стоката обратно.

Между сергиите с отрова за мишки слаломира ром на средна възраст. "Свършекът на плъховете дойде", прокламира стоката си той. На въпрос за колко я дава, отговаря "за два лева". После намалява на левче, а накрая става агресивен, като вижда, че просто питам. Точно зад него изникна и най-личният плъх - Кирил Ефремов - Къртицата. Обут в марков анцуг, победителят в едноименната риалити игра опипа едно петричко киви за 1,20 лв., но се отказа да купува. От будка за млечни продукти актьорът си взе кашкавал и сирене и щедро предложи на продавача да си закръгли сметката на "и 30 стотинки". После се върна за връзка банани от 1,60 лв.

В края на Женския пазар към Лъвов мост предлагането на контрабандни цигари се увеличава правопропорционално. "Хората се борят за хляба си", оправдаха алъш-вериша пенсионери. Възрастните хора заявиха, че идват на Женския пазар, защото цените са по-ниски и от големите търговски вериги. Болшинството от плодовете и зеленчуците идвали от борсата в Слатина, но някоя събота и директни производители продавали тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай