Защо България изведнъж стана ястреб за газа? Коментира Стоян Панчев

Виждам пълен хаос, някой не е разбрал или пък е действал без да уведоми Министерски съвет, казва макроикономистът

Защо България изведнъж стана ястреб за газа? Коментира Стоян Панчев | StandartNews.com

Защо България отказва да плати за газа, какви ще са последиците от спрените доставки - по-високи цени, дефицит на синьо гориво? По горещата тема коментира пред "Стандарт" Стоян Панчев, макроикономист и анализатор,  основател и председател на Българско либертарианско общество, съосновател и изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). 

* Газ и ток ще поскъпнат, възможен е дефицит на синьо гориво

* Бизнесът ще принуди правителството да намери бързо изход 

* Голяма грешка е да се тръгва към конфронтация със Сърбия

* Виждам пълен хаос, някой не е разбрал или пък е действал без да уведоми Министерски съвет, казва Стоян Панчев 

- Господин Панчев, какъв е Вашият коментар за ситуацията с газа?

 - Официално вече са спрени доставките за България. За мен е странна ситуацията по редица причини.

"Блумбърг" съобщи, че 4 други държави били платили, а 10 са подготвили свои сметки в Газпромбанк, за да приложат схемата, поискана от Путин. Така България и Полша остават встрани спрямо останалите европейски държави.

За Полша това е лесно да се обясни като се има предвид по-антагонистичната политика на Варшава спрямо Москва - от една страна, и възможността за по-лесна диверсификация в сравнение с България - от друга.

Което ме навежда на мисълта, че ние в някакъв смисъл даже сме извън тази група и имаме разделение с държавите, на които им е спрян достъпът до газ или не са платили по предложената от Газпром схема. За мен това е загадка.

Когато беше предложена тази схема, шефът на "Булгаргаз" каза, че няма проблем България да я използва и да плаща в рубли. Но по някое време правителството е взело решение да не плаща по тази схема. Изглежда, ако информацията на "Блумбърг" е вярна /тук отваряме скоба, че тя идва от "Газпром" и трябва да я подложим на съмнение/, но ако е вярна тази информация, това означава, че правителството или "Булгаргаз" в някакъв момент са решили, че няма да я използват. Само че не са обявили публично, че няма да участват в този процес.

Но и може би са изненадани от тази ситуация. Защото на брифинга на премиера и на енергийния министър не ми изглеждаше, че те са се ориентирали в ситуацията. По думите им съдя, че те сега започват да мислят алтернативни планове. Утре вицепремиерът заминава за Брюксел очевидно да търси някаква помощ.

Получи се и една заплаха за транзита на газ към Сърбия. Това са хаотични действия, не е по предварителен план. Което ме води до странни заключения, че правителството някак си е изпуснало това или някой е взел решение без да го съгласува с премиера и с Министерски съвет.

Има огромни неясноти според информацията, която имаме до момента. А тя показва, че по-скоро България се е отделила от всички останали страни, дори и от Полша, която има алтернативи, а ние все още нямаме. 

- Досега България не е била от страните, които смело правят някакви революционни ходове...

- Да, в останалите теми, свързани с войната, България е доста пасивна в сравнение с други европейски страни, а пък точно за газа изведнъж е тръгнала в посока да е "ястреб". Което много дълбоко ме учудва. И по-скоро ме навежда на мисълта, че нещо в работата на правителството не е проработило както трябва.

По-скоро е станала грешка или имаме самостоятелно действие на част от властта, така че да стигнем до тази ситуация.

 - Има ли реална възможност в един момент наистина да останем без газ?

- Заради малкия резерв в Чирен - едва 17%, мисля, че не може много дълго да издържим без доставки. Идва лято, основното потребление на газ е по-скоро през зимата, някои от производствата може да минат на мазут. Но ако продължим да не внасяме газ, ще трябва да се намали потреблението, за да се пести. Което със сигурност няма да е приятно.

Другото, което ще се случи, е, че ще скочи цената на газа. Вероятно ще скочи и цената на електрическата енергия. Минималният ефект ще са по-високи цени, а в зависимост от това колко продължи липсата на внос, може да се стигне и до недостиг. 

- Като говорим за недостиг - кои сектори ще пострадат най-много? 

- Производството на хранителни продукти, също и химическата индустрия. В България има и битово потребление на газ. Какво ще стане с цената за битовите потребители?

До края на месеца ще получим предложението за увеличаване на цената на "Булгаргаз". На европейските пазари имаме 26% скок само тази сутрин. Спирането на доставките ще доведе до още по-високи цени. Ако по-дълго време нямаме доставки и на практика няма откъде да се вземе друг газ, ще имаме и дефицит.

- Какво ще прави бизнесът, който няма алтернатива?

- Според мен този бизнес ще лобира пред правителството и то много бързо ще трябва да намери алтернативен източник, който не виждам на този етап какъв ще е. Или ще принуди правителството да се съгласи с условията на "Газпром" и да започне да използва предложения механизъм през "Газпромбанк". Аз не виждам как производствата ще спират и ще чакат.

Имайте предвид и това, което казахме по-рано - тази позиция не е обявена, не сме били подготвени, изненадващо се случва сега. Основното, което можем да кажем, е, че имаме пълна неяснота какво се случва в момента.

На брифинга на правителството нещата не станаха по-ясни, а се появиха още въпроси, например искаме ли конфронтация със Сърбия. Това е опасен път, по който не е хубаво да се тръгва. Аз го виждам като някаква форма на скрита заплаха към руската страна - ако не ни пуснете газа, ще спрем транзита за Сърбия. Ясно е, че става въпрос за много крайно действие от страна на правителството. 

- Ако ние не сме го платили, как ще ни пуснат газа?

- Важно е как е подписан договорът, доколко руската страна може да изисква. Но ако информацията на Блумбърг е вярна, значи доста страни в Европа са се съгласили с условието за двете сметки - едната в евро и долари, другата - в рубли. Основният въпрос е защо България се отдели от общата позиция в такава радикална посока.

- А защо след като позицията на ЕК е, че няма да се съгласи да се плаща в рубли, 10 страни са приели да си открият такива сметки в Газпромбанк?

- ЕК не е страна по тези отношения. В крайна сметка госпожа Фон дер Лайен не отговаря за газа никъде в Европа. Това е ангажимент на националните правителства, които имат отговорности и ги следват. Госпожа Фон дер Лайен може да си гооври каквото иска.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай