Трамваите в Загреб возят цяла нощ

Трамваите в Загреб возят цяла нощ  | StandartNews.com

След два дни Загреб ще се превърне от столица на Хърватия в столица на 28-ата страна членка на ЕС. Градът с население от близо 800 000 души е разположен в подножието на планина Медведница край река Сава. Новите му квартали напомнят бивша Югославия, докато централната му част те пренася в австроунгарската империя. Днес ще ви заведем в Загреб, ще ви дадем идея как да стигнете до него и какво си струва да преживеете.

Ако столицата на една държава беше критерий за членство в Европейския съюз, то европейското знаме отдавна трябваше да се вее в Загреб. Архитектурата, чистотата и обслужването дават усещането, че се намираш не в балкански, а в европейски град. Духът на австроунгарската империя се усеща навсякъде в централната част, затова и мнозина наричат хърватската столица малката Виена. Градът е с уникална атмосфера. Построен е с предварително планирана архитектура между двете средновековни селища Каптол и Градец. Улиците са паралелни, а парковете са с формата на зелени подкови.

Късната пролет и ранната есен са идеалните сезони за туризъм в Загреб. През зимата е кучи студ, а през лятото живакът в термометрите наближава 40 градуса.

Загреб се намира на около 800 км от София. Желаещите да го посетят трябва да се въоръжат с търпение и карта. Най-евтино, но и най-бавно, се стига с автобус или влак. Автобусът за Загреб тръгва всеки ден от София в 14.30. Неудобството е, че пристига в 2.30 сутринта. За София автобусът тръгва от централната автогара в 23 часа. Цената в една посока е 88 лева, а двупосочният струва 158 лв. С влак трябва да пътувате до Белград, след това да смените. Железниците не са за препоръчване, тъй като само до Белград се пътува 10 часа. Любителите на въздушния транспорт трябва да знаят, че директен полет до Загреб няма. За да се стигне до хърватскта столица, трябва да се мине през Виена, като цената на билета доближава презокеанските полети. Най-бързо и удобно е пътуването с автомобил, тъй като 700 км от пътя е магистрала - хубавият път започва от Ниш, минава през Белград, за да стигне Шид, където е границата с Хърватия. Магистралните такси в Сърбия излизат 15 евро. След границата от Липовац до Загреб трябва да се бръкнете с още 16 евро.

Валутата в Хърватия е куна, състояща се от 100 липа, които почти не се използват. 1 евро се разменя за 7,50 куни. Бюрата не са толкова многобройни както в Сърбия, но има достатъчно банки. Освен че изглежда като истински европейски град, цените в него гонят европейските. Цената на билет за градския транспорт е 1,50 евро, а ако го купите от шофьора, излиза 2. Трамваите обаче се движат цяла нощ, което може да ви спести от такси. Таксиметровите шофьори карат с първоначална такса от 1,30 евро, а на километър тарифата е около 80 евроцента. Има и такса за престой, която е обявена като 5 евро за 1 час. 25 евро излиза паркингът за денонощие.

В Загреб чужденецът не може да се загуби. Указателни табели на английски има на всяка крачка. Местните са любезни, но все пак дистанцирани, а на най-важните за чужденците места има туристически информационни центрове. Подобни бюра има на гарата, автогарата, централния площад "Бен Йелачич". Служителите говорят английски и раздават безплатни карти на града. В центровете се предлагат също без пари брошури и туристическа информация на основните европейски езици.

Центърът на Загреб е разделен на Горни и Долни град. Сърцето му пък е площадът "Бан Йосип Йелачич", който е предпочитано място за срещи на местните. Легендата разказва, че много отдавна в един слънчев ден, на връщане от поредната битка, храбрият бан Йелачич помолил девойка на име Манда да му загребе вода от извора. От тук идва името Загреб, а фонтанът, който блика и днес на централния площад, бил наречен Мандушевац. Според друга версия Загреб идва от старохърватската дума, означаваща крепост.

Подобно на останалите страни от бивша Югославия и в Хърватия скарата е на голяма почит. Плескавици, вешалици, кебапчета и кобасици се предлагат както в кръчмите, така и в заведенията за бързо хранене. В ресторантите порцията струва около 5 евро, докато накрак излиза 2 пъти по евтино. За сметка на скарата бирата си е местно производство и се предлага с приоритет пред вносната. В Загреб може без проблем да се опита "Пан", "Ожуско" и "Адриа", като марките имат и плодови варианти. В заведение цената тръгва от 2 евро, но в магазин може да се купи и по-евтино. Всеки турист трябва задължително да влезе в пекарна. Има ги на всяка крачка, а ориентацията е безпроблемна предвид миризмата на прясно изпечен хляб. В пекарните може да се хапне за малко пари и без да се сяда. На всяка цена трябва да се опитат бюреците. Има всякакви видове - с кайма, със сирене, с картофи, с ябълка. Малкият струва малко над евро, а големият - по-малко от две евро. В кафене чаша еспресо ще ви излезе евро, а безалкохолното - два пъти повече. Хърватия не е много гостоприемна за пушачите. Заведенията, в които те могат да димят, се броят на пръсти. Цигарите също не са от най-евтините. Местните "Ронхил" и "Валтер Волф" излизат почти по 3 евро кутията.

Горни град, средновековният център на Загреб, е създаден от два различни града - Каптол, седалището на епископа, и Градец, територията на търговците и артистите. Те се съединяват през 70-те години на XVI век и формират северната част на старинния Загреб. Там се намира църквата "Свети Марк", а от двете й страни са сградите на парламента и правителството. Друга забележителност е старинната градска порта в началото на улица "Радичева", където можеш да запалиш свещичка. Местните вярват, че ако си пожелаеш нещо там, то ще се сбъдне. Съвсем наблизо е загребската катедрала и пазарът "Долмац", който е истинска атракция. Загреб е много сигурен град, макар че полицейското присъствие почти липсва. "Тук ограбват банки, но не се занимават с кокошарски истории", споделя българка, живееща от 8 години в града

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай