Монахът от Шаолин

Монахът от Шаолин | StandartNews.com

Джет Ли е наречен така, защото кариерата му се изстрелва бързо и изведнъж като скоростен самолет. Винаги сдържан, усмивките му са кът, в екшъна почти няма равен. Преди дни той пристигна у нас, за да се включи в третата част на "Непобедимите".

*Джет Ли, с истинско име Ли Лианджи, вече е на половин век - ражда се на 26 април 1963 г. в Пекин

*След 3 години интензивни тренировки с Ву Бин, световно известен ушу боец, който е произвел повече ушу шампиони, отколкото всеки друг треньор в Китай.

*На 19 г. Джет Ли оставя бойното изкуство настрана и се пробва за актьор. Дебютът му е в "Манастирът Шаолин" през 1982 г.

Първата му роля в холивудска лента е в "Смъртоносно оръжие 4" през 1998 г., а първата главна е в "Ромео трябва да умре" през 2000.

Ли е най-малкият в семейството, има двама братя и две сестри. Баща му умира, когато Ли е едва на 2 годинки, и фамилията дълги години живее в трудности.

Ли е на 8 години, когато забелязват таланта му в ушуто по време на летен курс в училище и тогава го записват да учи сериозно.

Учителят му Ву Бин толкова много иска да помогне талантът на Ли да се развие, че взима под опеката цялото му семейство и им купува храна, най-вече месо, което той смята, че е подходящо за бъдещия атлет.

Джет Ли печели 15 златни и един сребърен медал на шампионатите по ушу в страната, побеждавайки по-възрастни от него състезатели.

Ли разказва как веднъж като дете бил с националния китайски ушу отбор в Щатите и имали пърформанс пред президента Ричард Никсън. Държавният глава се обърнал към малкото момченце и помолил на шега да му стане бодигард. Тогава Ли изпъчил гърди и сериозно отвърнал: "Не искам да пазя никой индивид. Когато порасна, искам да защитавам моите милионни китайци сънародници!".

Джет Ли практикува тибетски будизъм.

През 1987 Ли се жени са Хуанг Куиуан, също състезателка по ушу и стават родители на две дъщери. През 1990 г. се развеждат. 9 години по-късно той минава под венчило с Нина Ли Чи, хонконгска актриса и от нея също има две дъщери.

Има и американско гражданство, и паспорт за Сингапур.

Ли смята, че най-великото оръжие е усмивката и най-голямата сила е любовта.

В свободното си време Джет Ли обича да играе федербал, тенис на маса, волейбол, кара велосипеда си, чете и размишлява. Той събира редки тибетски перли.

Твърди, че всичко, което има да казва на света, го е сторил в трите филма със свое участие - Hero, Unleashed, Fearless.

За ушуто казва, че есенцията на бойните изкуства не е в силата, нито в скоростта, а в хармонията.

Джет Ли е филантроп, посланик на Червения кръст на Китай от януари 2006 г. 70 000 долара от приходите от филма му Fearless дава на организацията за подпомагане на психическото здраве.

Според статистиката на бокс офиса в САЩ най-успешният му филм от август 2010 г. е "Смъртоносно оръжие 4", който печели над 130 млн. долара, вторият е "Непобедимите" с над 103 милиона долара.

Изучава английски език с преподавател в продължение на 4 часа на ден, докато проговаря гладко.

Печели 2400 000 долара за "Ромео трябва да умре" (2000). Хонорарът за "Целувка на дракон" от 2001 г. му е 5 000 000 долара.

"Мога да бъда много смел в екшън сцените пред хората, но когато някое момиче ме заговори, усещам как лицето ми се оцветява в червено, защото съм много срамежлив"

"Мислят ни за естествени врагове с Джеки Чан, но аз мисля, че той е страхотен и, ако играем заедно, ще се получи брилянтен филм".

"Можете да ме ударите, но докоснете ли косата ми - ще ви убия."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай