Вторник,

Магичен площад е сърцето на Маракеш

От: Администратор -
117
Магичен площад е сърцето на Маракеш
A
A
A

Който е чел "Разказвачът от Маракеш", ще си спомни чудния площад "Джемаа ел-Фна", където сладкодумният Хасан пред зяпнали го слушатели нищи историята на двойка чужденци, изчезнали безследно преди години. И днес там има разказвачи и хора всякакви и без преувеличение може да се каже, че площадът си остава магическо място и за местните, и за туристите, които се тълпят в "розовия град" Маракеш.

Живели в Мароко казват, че без "Джемаа ел-Фна" градът щеше да бъде просто обикновен. Впрочем, площадът винаги е бил тук. В превод от арабски означава "Площад на мъртвите", защото на него някога се извършвали масови екзекуции. Той е "връстник" на Маракеш, основан през 1062 г., и си остава най-оживеното и колоритно място, за което човек е мечтал. Нищо общо няма със знаменитите европейски площади, "населени" с генерали и крале и прославящи исторически битки и събития. "Джемаа ел-Фна" е нещо различно - сцена на живота, разположена между медината /стария град/ и прочутата джамия Кутубия. През 2001 г. той влезе в списъка на ЮНЕСКО "Шедьоври на устното и нематериалното наследство на човечеството". А гидът за пътувания Lonely Planet го постави на трето място сред десетте най-красиви площади в света. И още нещо. Всяка година в края на есента по време на Международния кинофестивал "Джемаа ел-Фна" се превръща в кино под звездите - на гигантски екран се прожектират известни чуждестранни филми.
Тук "спектакълът" под открито небе е без почивно време. Сутрин площадът е голям пазар, който оживява още преди мюезинът да подкани правоверните за сутрешната молитва. Първи пристигат с шарените си колички и чадъри продавачите на плодове и зеленчуци и на пресни сокове. Подредени са цели планини с фурми, портокали, банани, сливи, лук, домати...От огромните купчини леща, боб и нахут не може да видиш човека зад тях, а от екзотичните подправки се носи ароматен облак на канела, шафран, кимион, мускат, смлени люти чушки. Чай, внесен от Китай, и любимата на мароканците прясна мента допълват симфонията от ухания.

"Джемаа ел-Фна" е сърцето на Маракеш. Тук в късния следобед човешката мешавица е невероятна - по-възрастни забулени жени, мъже с дълги бели джелаби, млади хора - момичета и момчета, плътно следващи западната мода, туристи от цял свят. Площадът наистина става сцена, където освен да позабавляват тълпите, идват да изкарат някоя и друга пара по-предприемчиви натури. Излизат разказвачи на истории и приказки, гледачки на карти, гълтачи на огън, жонгльори, музиканти и танцьори. Появяват се и змиеукротителите, наследници на древна свещена традиция, дошла вероятно от Индия. Техните "питомци" поне у мен всяват див ужас. Оказва се, че змиите не са опасни, защото отдавна са им премахнати отровните зъби. И все пак - по-далече от тях. Препатили са ми разказвали, че местните смятат за невинна шега да ти метнат змия на шията. Със своите табли с чудодейни илачи и клещи за вадене на зъби се разхождат лечители. Кършат снаги танцувачки на кючек с лъскави пайети и прозирачни дрешки, които всъщност са преоблечени момчета. Дресьори показват номерата на маготи - маймуни от Атласките планини, познати на зоологията като берберски макак. Цялото това артистично войнство обаче си знае интереса. Ако сте решили да си направите снимка за спомен с някого, моля, платете си. Много впечатляващи в ярките си дрехи са продавачите на вода, превърнали се в емблема на Маракеш и Мароко. Облечени са в червено, на главите си носят шарени широкополи шапки, от които висят разноцветни пискюли, а със звънчета съобщават, че са на вашите услуги. Окичени са с по 5-6 медни тасчета за вода, но не видях някой да опира до тях - туристите си носят бутилирана. "Модата" в облеклото им и цветовата гама е дошла от Латинска Америка през Испания, на която мароканците са близки съседи. "Джемаа ел-Фна" е най-приказен вечер. Когато пада нощта, се завихря луд купон. Тук са всички гледачки, разказвачи, дресьори, гълтачи на огън, но и фолклорни ансамбли с талантливи музиканти и танцьори. Те изпълняват смесица от африкански и берберски песнопения и ритми, а над площада до зори се носи тътен от тъпани, които правят атмосферата наистина магическа.

Купон под звездите

Най-невероятно е вечер преобразяването на "Джемаа ел-Фна" в уникален ресторант под открито небе. Щом залезе слънцето, се появяват десетки подвижни кухни. Площадът плътно се покрива с дълги маси, на които сядат да похапнат и местни, и туристи. Няма столове, а пейки, осветлението осигуряват ацетиленови лампи или голи електрически крушки, нанизани като гирлянди. Шумът е невъобразим, къкри сякаш огромен котел, над който се издига гъст ароматен облак. Пушек се носи от скарите, на които се пече овнешко, цвърчат шишчета от агнешко и пилешко месо. Предлага се традиционна мароканска храна - прясна и безумно вкусна. Може да се опитат палачинки, пълнени с кайма и подправки, кюфтенца с магданоз и лук, бастила - това е баница от много тънки кори с пълнеж от месо от гълъб /тези птици ги отглеждат като кокошките/, канела, шафран, бадеми и яйца. Гурметата мароканци идват тук заради варените охлюви и бульона, приготвен с тях. Има голям избор за любителите на тажин - традиционно ястие, което приготвят с месо /или риба/ и зеленчуци в специални керамични съдове. За десерт са медените сладкиши и печените фурми. Алкохол няма, както може да се досетите. Пие се горещ ментов чай.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички