Неделя,

Бъдещи архитекти с пъзел пред Царевец

От: Администратор -
1626
Бъдещи архитекти с пъзел пред Царевец
A
A
A

Велико Търново. Бъдещи архитекти сглобиха нестандартен пъзел пред крепостта Царевец, който след седмица ще се превърне в градинска мебел. Студентите които са участници в Европейската асамблея на студентите по архитектура (EASA), представиха най-новия си творчески проект, който е част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

Пъзелът на EASA на площад „Цар Асен" пред Царевец беше подреден в събота и  ще остане до 27 юли. Той се състои от 24 дървени кубчета с размер 40х40х40 см и представлява правоъгълник с общи размери 240х160 см. На едната му страна е отпечатана снимка от церемонията по откриване на EASA 2011 в Испания, на която присъстват всички 500 участници на площад в град Кадис. Идеята е, че на площад Царевец ще се проведе церемонията по откриване на EASA 2014 год.

На останалите страни на кубчетата има отпечатан текст, разказващ историята на EASA и предстоящата Европейска асамблея на студентите по архитектура във Велико Търново. На кубчетата-елементи има и свободни полета, на които граждани и артисти могат да споделят свои идеи за събитието, обясниха студентите. Бъдещите архитекти сами са изработили частите на пъзела, а след приключване на акцията кубчетата ще бъдат използвани като градинска мебел в някой от парковете.

За първи път България ще бъде домакин на ежегодната Европейска асамблея на студенти по архитектура. Тя ще се проведе от 23 юли до 7 август 2014 г., когато във Велико Търново ще пристигнат 500 студенти по архитектура от всички европейски държави. В продължение на 14 дни старата столица ще бъде изпълнена с над 30 работилници от различно естество – павилиони, архитектурни намеси, интерактивни инсталации, театрални и музикални експерименти и много други. В програмата на събитието ще бъдат включени отворени лекции на видни творци от различни сфери на дейност от страната и чужбина. Организаторите на събитието са отворени за идеи по програмата на събитието, които всеки ще може да сподели върху парченцата на пъзела.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички