Бъдещи архитекти с пъзел пред Царевец

Бъдещи архитекти с пъзел пред Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. Бъдещи архитекти сглобиха нестандартен пъзел пред крепостта Царевец, който след седмица ще се превърне в градинска мебел. Студентите които са участници в Европейската асамблея на студентите по архитектура (EASA), представиха най-новия си творчески проект, който е част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

Пъзелът на EASA на площад „Цар Асен" пред Царевец беше подреден в събота и  ще остане до 27 юли. Той се състои от 24 дървени кубчета с размер 40х40х40 см и представлява правоъгълник с общи размери 240х160 см. На едната му страна е отпечатана снимка от церемонията по откриване на EASA 2011 в Испания, на която присъстват всички 500 участници на площад в град Кадис. Идеята е, че на площад Царевец ще се проведе церемонията по откриване на EASA 2014 год.

На останалите страни на кубчетата има отпечатан текст, разказващ историята на EASA и предстоящата Европейска асамблея на студентите по архитектура във Велико Търново. На кубчетата-елементи има и свободни полета, на които граждани и артисти могат да споделят свои идеи за събитието, обясниха студентите. Бъдещите архитекти сами са изработили частите на пъзела, а след приключване на акцията кубчетата ще бъдат използвани като градинска мебел в някой от парковете.

За първи път България ще бъде домакин на ежегодната Европейска асамблея на студенти по архитектура. Тя ще се проведе от 23 юли до 7 август 2014 г., когато във Велико Търново ще пристигнат 500 студенти по архитектура от всички европейски държави. В продължение на 14 дни старата столица ще бъде изпълнена с над 30 работилници от различно естество – павилиони, архитектурни намеси, интерактивни инсталации, театрални и музикални експерименти и много други. В програмата на събитието ще бъдат включени отворени лекции на видни творци от различни сфери на дейност от страната и чужбина. Организаторите на събитието са отворени за идеи по програмата на събитието, които всеки ще може да сподели върху парченцата на пъзела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай