Заедно да планираме курс към по-светло бъдеще

Реч на Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република, на срещата на високо равнище на икономическите лидери на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея, 17 ноември 2018 г.

Заедно да планираме курс към по-светло бъдеще | StandartNews.com

Реч на Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република, на срещата на високо равнище на икономическите лидери на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея, 17 ноември 2018 г.

 

Уважаеми премиер г-н Питър О'Нийл, уважаеми председател Изикели Таурека, уважаеми членове на бизнес средите, дами и господа,
Добро утро! 

За мен е голямо удоволствие да съм в живописния град Порт Морсби и да се срещна с вас на борда на "Пасифик Експлорър". След като заедно се борим с бурните води на световната икономика и се изправяме пред многобройните рискове и предизвикателства, напълно подходящо е да се съберем на борда на този кораб, за да начертаем пътя за бъдещо развитие и сътрудничество.
Темата на тази среща на върха на бизнес лидерите на страните от АТИС "Насърчаване на инклузивността в ерата на сривните промени: Съвместно планиране на бъдещето" не би могла да бъде по-важна. Днес светът преминава през времена на голямо развитие, трансформации и промени. Докато икономическата глобализация върви напред, глобалният растеж е под сянката на протекционизма и унилатерализма. Новата революция в областта на науката, технологиите и промишлеността набират сила, но старите движещи сили все още не са заменени от новите. Международната ситуация е подложена на дълбоки промени, но дисбалансът в развитието все още не е разглеждан. Реформата на системата за глобално управление набира скорост, но подобряването на нейната ефективност остава основно предизвикателство.
Промените, които срещаме по света, са невиждани за последния век. Те създават възможности, но често са придружени от рискове и предизвикателства. Човечеството отново достигна до кръстопът. Коя посока трябва да изберем? Сътрудничество или конфронтация? Отвореност или затваряне на вратата? Печеливш прогрес или игра с нулев резултат? Интересите на всички страни и бъдещето на човечеството зависят от избора, който ще направим.
От един преглед на съвременната история на света ясно се вижда, че различните решения водят света по различни пътища.
В Азиатско-Тихоокеанския регион създаването на АТИС е една успешна история. Нейното раждане и развитие отговори на историческата тенденция на отвореност и интеграция, желанието на нашия регион за развитие, както и нуждите на нашите народи да посрещнат предизвикателствата чрез сътрудничество. Отвореността и сътрудничеството в Азиатско-тихоокеанския регион не само увеличи просперитета му, но и внесе жизненост в огромния океан на световната икономика. Днешният Азиатско-тихоокеански регион има най-динамичната и перспективна икономика в света, призната за ключов двигател за растежа в световен мащаб.
Въпреки това, не всички истории от миналото имат толкова красив завършек. Човечеството е преминавало през болезнени уроци, като например по време на Втората световна война през миналия век то бе докарано до бедствено положение. Не далеч от където се намираме в момента, се е водила ожесточената битка за Коралово море, както и битката при Гуадалканал през Втората световна война. В днешно време тази част от морето отдавна е възстановила мира си, но  същевременно с това не трябва да забравяме и поуките от историята.
Според древен китайски философ, човек трябва да почисти огледалото, преди да се погледне в него и следователно трябва да знаем поуките от миналото, преди да взимаме днешните решения. Връщайки се към историята, трябва да извлечем поуките, за да предотвратим повторение на минали трагедии. Изправени пред бурната историческа тенденция трябва да си зададем въпроса: Как можем да насочим глобалното икономическо развитие в правилна посока? Как да намерим подходящи и ефективни методи за глобално управление на международната общност? Вярвам, че задължително трябва да спазим следните насоки:

Първо, трябва да се фокусираме върху отвореността, за да създадем повече пространство за развитие. Икономическата глобализация е сигурният начин човешкото общество да постигне развитие, а многостранната търговска система създава възможности за всички нас. В днешния свят интересите на страните са толкова взаимосвързани, където веригите на глобалните доставки, на индустрията и на стойността са все по-тясно свързани. Всички ние сме звена от глобалната верига на сътрудничество и така постепенно се превръщаме в една и съща общност със споделени интереси и споделено бъдеще.
Така действат законите на икономиката, факт, който никой не може да промени. Трябва дълбоко да оценим тази основна тенденция на нашето време, да гледаме на променящия се свят такъв, какъвто е и на тази основа да отговорим на новите развития, както и да посрещнем новите предизвикателства по отговорен и според правилата начин. Опитите за издигане на бариери и съкращаване на близките икономически връзки между страните действат срещу законите на икономиката и тенденцията на историята като противоречат на споделеното желание на хората по света. Това е краткосрочен подход, обречен на неуспех.
Всяка ера се изправя пред своите проблеми. Не трябва да се страхуваме от проблемите. Това, което наистина има значение, е да вземем правилния подход за разрешаването им. Прибягването към стари практики като протекционизъм и унилатерализъм няма да разреши проблемите. Напротив, те могат само да добавят несигурност към глобалната икономика. Само отвореността и сътрудничеството могат да донесат повече възможности и да създадат повече пространство за развитие. Това е добре доказан исторически факт. Този, който избере да затвори вратата, ще се отдръпне от останалата част на света и ще загуби посоката си.
AТИС е пионер в изграждането на отворена световна икономика. Тъй като Целите от Богор са определени до 2020 г., трябва да си поставим акцент върху сътрудничеството за след 2020 г. и да се стремим да изградим зона за свободна търговия на Азиатско-тихоокеанския регион. Трябва да кажем "не" на протекционизма и унилателаризма, да поддържаме многостранната търговска система, съсредоточена върху СТО, да направим икономическата глобализация по-отворена, инклузивна, балансирана и изгодна за всички, както и да разширяваме конвергентните интереси и да споделяме възможности чрез отваряне и сътрудничество.

Второ, трябва да се съсредоточим върху развитието, за да донесем повече ползи на нашите народи. Повече от всичко друго трябва да се стремим да осигурим по-добър живот на народите ни. Всяка страна има право на еднакво развитие и никой няма право или власт да спре хората в развиващите се страни да преследват по-добър живот. Трябва да засилим сътрудничеството за развитие и да помагаме на развиващите се страни в борбата с бедността, за да могат хората от всички страни да живеят по-добре. Именно това е справедливостта, това е и моралната отговорност на международната общност.
Трябва да направим Програмата за устойчиво развитие за 2030 г. част от нашите национални стратегии за развитие, за да насърчаваме координирания напредък в икономическата, социалната и екологичната област, да работим за приобщаващото развитие в съответствие с нашите национални условия, както и да изграждаме равноправни и балансирани партньорства за глобално развитие. Развитите страни трябва да спазват ангажиментите си за официална помощ за развитие и да увеличат подкрепата към развиващите се страни.
Трябва да засилим степента на развитие в координацията на международните икономически политики и да имаме ясна перспектива върху развитието при приемането на политики, правила за търговия и инвестиции, защита на интелектуалната собственост, цифровата икономика и други области. По този начин можем да създадем повече възможности, по-благоприятна среда за развитието на всички страни, както и движеща сила и стабилна среда за глобалния икономически растеж. Принципът "специално и диференцирано третиране" е основен принцип на СТО, който не трябва да бъде оспорван. В противен случай може да бъде разтърсена самата основа на многостранната търговска система.

Трето, трябва да се съсредоточим върху всеобхватността и да насърчаваме взаимодействията. Всички живеем на една планета, тя е дом на над 200 държави и региони, на повече от 2500 етнически групи и над 7 милиарда души. Различията между тях не могат да бъдат премахнати. Такива различия не са пречка за обмен, още по-малко причина за конфронтация. Разнообразието и взаимодействието между различните цивилизации, социални системи и пътища могат да дадат силен тласък на човешкия прогрес. Трябва да отхвърлим арогантността и предразсъдъците, да се уважаваме, да се приобщаваме към другите и да прегърнем разнообразието на нашия свят. Трябва да търсим обща основа, като оставим настрана различията, да разчитаме на силните си страни и да се стремим към съвместно съществуване в хармония и печелившо за всички сътрудничество.
Когато става дума за избор на път за развитие на дадена страна, никой не е в по-добра позиция да вземе решението така, както нейният народ. Точно както не може едно лекарство да изцери всички болести, така и не трябва да приемаме, че определен модел на развитие може да е еднакъв за всички страни. Сляпото копиране модела на развитие на другите е контра продуктивно, както и всеки опит да бъде наложен определен модел на развитие върху останалите.

Четвърто, трябва да се съсредоточим върху иновациите, за да се възползваме от нови източници на растеж. Един след друг следват пробиви във водещи сфери като информационните технологии, науките за живота, интелигентното производство, зелената енергия, нови материали, нови продукти и нови бизнес модели заменят съществуващите с все по-бързи темпове. Големите бази данни, триизмерният печат и изкуственият интелект, за които в миналото бяхме чели само в научната фантастика, сега са част от ежедневието ни. Бъдещето вече е сред нас.
При всяко състезание с лодка тези, които гребат по-бързо, ще спечелят. Ако не се движим проактивно, за да се адаптираме към настъпващата вълна от нова научна революция и индустриална трансформация, рискуваме да изгубим ценни възможности или дори да изостанем от времето. Това, което трябва да направим, е да не губим време и да положим всички усилия в проучването на нови двигателни сили за растеж и пътища за развитие, както и да премахнем всички институционални пречки, които спират иновациите. Трябва да засилим иновациите и жизнеността на пазара, да задълбочим международния обмен и сътрудничеството в областта на иновациите, за да отговорим по-добре на своите и общите предизвикателства на развитието.
Всеобхватната нова научна революция и индустриалната трансформация ще окажат дълбоко влияние върху начина на производство, начина на живот и ценностите на човешкото общество. Нуждата от постигане на равновесие между равнопоставеност и ефективност, капитал и труд, технологии и заетост се превърна в общо предизвикателство за международната общност. Ако не бъде адресиран правилно този въпрос, ще доведе до допълнително увеличаване на поляризацията между бедните и богатите. Трябва да разберем сложните измерения на този въпрос и да вземем правилното решение. Това ще ни позволи да насочим новата научна революция и индустриалната трансформация в правилната посока.
Научните и технологични иновации трябва да отговарят на нуждите на хората. Всяка страна има право да се възползва от такива иновации, както посредством собствените си усилия, така и чрез международно сътрудничество. Научните и технологични иновации не трябва да бъдат заключени или да се превърнат в инструменти за печалба за малцина. Режимът на правото на интелектуална собственост е предназначен да защитава и насърчава иновациите, а не да създава или разширява научното и технологичното разделение. Трябва да развием политически институции и системи, които отговарят на новата научна революция и индустриалната трансформация и да създадем благоприятна среда за международно сътрудничество, която да донася плодовете на иновациите на повече страни и народи.

Пето, трябва да се съсредоточим върху основаващ се на правилата подход за подобряване на глобалното управление. С болезнените уроци от две световни войни страните създадоха рамка за глобално управление, подкрепена от ООН и съставена от МВФ, Световната банка, СТО и други институции. Тази рамка, макар и не идеална, е важна стъпка в човешката история. Всъщност, тя е ключова за глобалния мир и развитието през последните десетилетия. Трябва да укрепим глобалното управление, основано на правилата, ако искаме да постигнем стабилност и развитие. Правилата трябва да бъдат формулирани от международната общност, а не на принципа силният винаги да е прав. След като бъдат създадени, те не трябва да се следват или прилагат по свое усмотрение и не трябва да се прилагат двойни стандарти с егоистични цели.
За да бъде системата на световното икономическо управление справедлива и ефективна, тя трябва да бъде в крак с времето. Трябва да напреднем в реформата на системата за глобално управление на принципа на провеждане на консултации и сътрудничество за споделени ползи. Тази реформа трябва да се развива въз основа на равенство, откритост, прозрачност и инклузивност. Развиващите се страни трябва да имат по-голяма гласност и представителство в този процес. Несъгласията трябва да бъдат решени чрез консултации. Опитите за формиране на изключителни блокове или налагане на воля на други хора трябва да бъдат отхвърлени. Историята показва, че конфронтацията, независимо дали става под формата на студена, гореща или търговска война, не излъчва победители. Убедени сме, че няма проблеми, които държавите да не могат да разрешат чрез консултации, стига да се справят с тези въпроси в духа на равенство, взаимно разбирателство и съгласуване.
През 1978 г. Китай се впусна в голямото пътешествие на реформи и отваряне. През последните 40 години, уповавайки се на мъдрост, упорита работа и постоянство, китайският народ постигна голям напредък и направи голяма историческа крачка. Ние се изправихме, просперирахме и станахме по-силни. Ние стремително се движим напред към голямото възраждане на китайската нация.
- През последните 40 години китайският народ чертаеше нов път и постигна стабилен напредък. С предприемачество, дух и самоувереност превърнахме Китай във втората по големина икономика в света, като направихме огромен скок в развитието на страната и подобрихме живота на хората. Именно непреклонните усилия на китайския народ направиха Китай това, което е днес!
- През последните 40 години китайският народ прегърна света с отворени обятия. Китай продължи развитието си чрез отваряне. В резултат на това вносът и износът на стоки нарасна 198 пъти, а тези на услугите - над 147 пъти. Китай привлече повече от 2 трилиона долара чуждестранни инвестиции. Страната се превърна в най-големият търговец на стоки в света, най-големият туристически пазар и основен търговски партньор на над 130 държави.
- През последните 40 години китайският народ се фокусира върху развитието си и подобри живота на народа си. Воден от философията за развитие, ориентирано към човека, в годините между 1978 г. и 2017 г. Китай повиши разполагаемия доход на глава от населението 22,8 пъти, извади 740 милиона души от бедност и удвои броя на създадените работни места. Постигнахме безплатно задължително начално и средно образование в страната и създадохме най-голямата мрежа за социална сигурност в света. Благодарение на тези постижения нашият народ се чувства по-сигурен и има по-голямо чувство за удовлетворение и комфорт.
- През последните 40 години китайският народ преследва собственото си развитие, за да постигне развитие за всички. Китай неотклонно върви по пътя на мирното развитие, активно се включва в глобалното икономическо управление и активно подкрепя други развиващи се страни в тяхното развитие. Приложихме отговорни макроикономически политики и допринесохме със значителен дял за глобалния растеж. Изиграхме ролята си в отговор на азиатската финансова криза и световната финансова криза. По този начин Китай направи своя принос за визията и допринесе за напредване в изграждането на общност със споделено бъдеще на човечеството.
Преди пет години обявих Инициативата "Един пояс, един път", която има за цел да подобри връзката между страните и регионите, да насърчи взаимосвързаното развитие и да създаде ново пространство за глобален растеж. В последните пет години тази инициатива спечели широка международна подкрепа. Китай е подписал меморандуми за сътрудничество по инициативата "Един пояс, един път" с над 140 държави и международни организации, също така в рамките на тази инициатива стартираха голям брой проекти за сътрудничество.
Тук искам да подчертая: "Един пояс, един път" е отворена платформа за сътрудничество. Тя се ръководи от принципа - съвместни консултации, съвместна работа и споделени ползи. Тя не е предназначена да служи на скрита геополитическа програма, не е насочена срещу никого и не изключва никого. Това не е някакъв подбран клуб, затворен за нечленове, нито пък е "капан", както някои хора го определят. "Един пояс, един път" по-скоро е голяма и прозрачна инициатива, с която Китай споделя възможности и преследва общо развитие с останалата част от света. През април следващата година Пекин ще бъде домакин на втория форум "Един пояс, един път" за международно сътрудничество и ние приветстваме членовете на азиатско-тихоокеанската общност на това събитие.
Поглеждайки назад към четирите десетилетия на реформи и отваряне, ние сме по-убедени от всякога, че само чрез реформи и отваряне Китай може да се развива. В бъдеще Китай ще предприеме още по-отговорен подход, ще бъде още по-отворен и всеобхватен и ще се стреми да постигне още по-високо качество на растеж. Така, развивайки себе си, Китай ще допринесе в по-голяма степен за общия просперитет на света.
Китай ще продължи да разширява значително достъпа до пазара си, да укрепва защитата на правото върху интелектуалната собственост и да направи повече за увеличаване на вноса. От началото на тази година Китай обяви редица нови мерки за по-нататъшно отваряне, които включват следното: създаване на по-привлекателна инвестиционна и бизнес среда, значително намаляване на тарифите за 1449 потребителски стоки и 1585 промишлени стоки, на тарифите за автомобили и авточасти съответно на 13.8% и 6% и премахване на тарифите за всички вносни противоракови лекарства. С новия кръг от намаляване на тарифите, които влязоха в сила на 1 ноември т.г., общите тарифни ставки на Китай бяха намалени до 7,5%, по-ниски от повечето развиващи се страни и отвъд ангажимента, поет от Китай при присъединяването му към СТО. Китай създаде нов негативен списък за чуждестранните инвестиции и ще отвори допълнително финансовия, автомобилния, самолетния, корабния и други сектори. Според публикуван наскоро доклад на Световната банка, Китай се е изкачил нагоре с над 30 позиции в класацията за подобряване на бизнес средата за последната година и е сред икономиките с най-значителен напредък. Китай се отнася към всички компании - местни и чуждестранни - равноправно. Китай приветства и насърчава лоялната конкуренция между тях и в пълна степен ще защитава техните законни права и интереси.
Преди седмица първото Китайско международно изложение за вносни стоки (CIIE) се проведено успешно в Шанхай. На него присъстваха 172 държави, региони и международни организации, над 3600 компании и повече от 400 000 китайски и чуждестранни купувачи. Общата стойност на сключените сделки достигна 57,8 млрд. долара. Международният търговско-икономически форум "Хунцяо", който се проведе в рамките на изложението, привлече над 4500 водещи личности от различни сектори по света. С подобни реални стъпки Китай показа ангажимента си да либерализира търговията и да отвори своя пазар. Бих искал да приветствам всички вас на второто изложение, което ще се проведе догодина. Убеден съм, че големият пазар на Китай с население от близо 1,4 милиарда, ще бъде източник на динамичен растеж за световната икономика.
Много от вас, които днес са тук, станаха свидетели, допринесоха и се възползваха от реформата и отварянето на Китай и създадоха специална връзка с Китай. Бизнес средите са важна сила, стимулираща икономическото развитие на Азиатско-тихоокеанския регион и по-широкия свят. Като предприемачи трябва да извлечете най-доброто от себе си и да яхнете вълните на икономическата глобализация. Надявам се, че ще продължите да споделяте своите прозрения с лицата, вземащи решения, да насърчавате страните да приемат положителни и практически политики и да осъществявате широко икономическо и технологично сътрудничество. Заедно можем да открием нов хоризонт за общото развитие и просперитета на Азиатско-тихоокеанския регион и на света като цяло.
Ние, икономиките, членуващи в АТИС, сме обединени от Тихия океан. Когато се качвах на кораба, гледах огромния океан и разбрах, че всъщност всички ние сме пътници в една и съща лодка. Нека да държим щурвала стабилен и да гребем в правилната посока, така че корабът на глобалната икономика да се бори с ветровете, да пори вълните и да плава към по-светло бъдеще. Благодаря!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай