Трябва да се разбираш с банката си само с две думи

Покупката на кола отдавна не е инвестиция до живот, а за 3-5 г., казва Храбрин Иванчев

Трябва да се разбираш с банката си само с две думи | StandartNews.com

 

През последните три десетилетия в България бизнес започнаха десетки хиляди фирми. Някои просъществуваха повече или по-малко време и изчезнаха, но други преживяха хиперинфлация и кризи и продължават да се развиват успешно.
Каква е тайната на техния успех? Това ще се опитаме да разберем от представители на ръководствата на успешни компании, работещи в различни бизнес сектори у нас. Ще потърсим и причините за творческото дълголетие на обществено известни личности - преподаватели, спортисти, учени, артисти. Ще поднесем всички тях пред читателите на "Стандарт" в интервюта под рубриката "Пътят към успеха". Днес ви представяме интервю с Храбрин Иванчев, основател, собственик и управител на "Киа Моторс България" АД.

- Г-н Иванчев, защо избрахте "Киа" при наличието на десетки други марки, много от които - с история над 120 години.
- Логичен въпрос, въпреки че и "Киа моторс" има своя история, която също не е кратка. Компанията е създадена през 1944 г. като производител на велосипеди, по-късно - и на мотопеди, докато стигне до автомобили през 80-те години на ХХ век. "Киа" произвежда и богата гама товарни автомобили, автобуси, както и цялата военно-транспортна техника на Корея.
Причината, поради която ние избрахме "Киа", се корени в националната същност на корейската нация, която е изключително амбициозна, иновативна, дисциплинирана и търпелива да следва плановете си - до успеха. Беше въпрос на време "Киа" като една представителна част на корейската нация, само да уточни какво харесва потребителят в Европа, за да му го произведе и достави, тъй като по това време - 90-те години на миналия век, тя вече беше популярна в Азия и дори в САЩ.
"Киа" е част от концерна "Хюндай-Киа", който е на 5-о място в света по производство на автомобили и който единствен остана независим - извън световния глобализационен процес. Концернът работи самостоятелно, неговите технологии са собствена разработка, много иновативни, като вече произвежда и хибриди, и електрически модели, а вече и водороден автомобил, който от 2020 г. ще се продава и в Европа. Така че концернът отдавна не наваксва, а изпреварва пазара със своите предложения.
Именно поради всичко това преди 16 години решихме, че марката "Киа" има потенциал, който при добра работа би могъл да се реализира и разшири и в България. Затова през 2002 г. избрахме "Киа", почнахме от нулата и всичко, което имаме и представляваме днес, е резултат само от нашите решения и усилия. Не сме някакви гении - просто работим с желание, с огромно уважение към клиента, а той вижда това и го оценява. Що се отнася до качеството на самия продукт - моделите "Киа", то се вижда от всички и отдавна говори само за себе си.
Естествено, за Европа освен качеството е важен и дизайнът. Корейците възприеха това и преди десетина години назначиха един германец, работил преди това за известен премиум бранд, за шеф на дизайнерския си екип, и той изцяло промени облика на марката. Той създаде едно фамилно усещане за цялата моделна гама и направи марката разпознаваема по целия свят.
- Коя беше първата успешна година, в която усетихте, че се налагате на пазара у нас?
- О, наистина това беше нещо, което няма как да забравя. Беше 2007 г., когато представихме първия европейски модел на марката - Ceed, от който продадохме около 800 коли. Моделът вече е много популярен, но тогава, за един нов модел, това си беше огромен успех, от който наистина ни пораснаха криле. Това трая около година, година и нещо, след което настъпи кризата. Добрата новина е, че както хубавите неща свършват, така и лошите времена отминават, така че кризата приключи и отново вървим нагоре, въпреки че автомобилният бранш в България все още не се е възстановил и е далече от онези 60-70 хил. нови автомобила, които продаваше през 2008-2009 г. Твърде сме далече и от потенциала, който нашият пазар има, така че очакваме по-добрите дни в бъдеще.
- Колко коли продавате през последните години?
- Над 1500 автомобила годишно, като освен към отделния клиент фокусът ни е насочен и и към корпоративни клиенти. Хубавото е, че много големи фирми ни се довериха през годините.
Искам да отбележа и че освен самия продукт, който продаваме, предлагаме и много услуги, свързани с покупката и експлоатацията на автомобила. Имам предвид, че предлагаме и лизинг - оперативен, както и финансов, т.е. услуги, към които хората все повече се ориентират. Покупката на кола не е инвестиция до живот, както беше до неотдавна в България, а средство за придвижване, което трябва да ползваш 3-5 години, след което да го смениш отново с нова кола. Идеята е да нямаш проблеми на пътя, да си екологичен и пр. Виждаме и още повече се надяваме, че и българският потребител все повече върви в тази посока, колкото и бавно да е това засега.
- Не мога да не се възхитя от този прекрасен шоурум, в който се намираме. Кога го изградихте и как? Едва ли сте успели само с печалбите от продажбите на коли.
- Така е. Който се опитва да развива бизнес без кредити - не работи добре! И това не е лично мое мнение, а световно известен факт.
Да, офисът ни наистина е много хубав. Приключихме изграждането му през 2013 г. Беше в края на кризата, когато имахме невероятния късмет да намерим един много добър строител, страхотен професионалист, чието име няма да крия - Атанас Апостолов, "Аргогруп". Той не само построи офиса ни много качествено, но и за първи път видях как се строи в срок! Подписахме договор за срок на строителството 7 месеца. И при положение, че всички останали строителни фирми ни бяха дали срокове между година и година и половина, той вдигна офиса за 7 месеца и една седмица, като за тази седмица забавяне дълго ми се извинява!
Това беше и първият шоурум, изграден по новия стандарт на "Киа мотърс", въведен през 2011 г. Едно хубаво, огромно, светло пространство, което действително до голяма степен значително повиши доверието на клиентите в нашата марка. Преди бяхме в един шоурум в Студентски град, за който и самите клиенти казваха: "Предлагате хубави коли, но с този шоурум като че ли показвате, че сте за малко на пазара." Така че след изграждането на този шоурум и представянето на марката в него интересът към автомобилите "Киа" се повиши значително.
- Нормално, още повече, че сте на такова централно място - "Цариградско шосе".
- Закупуването на самия терен беше интересна история. Започнахме полека-лека още от самото начало на нашата дейност, като за да се оформи този солиден терен лично аз съм говорил с над 110 различни фамилии, от които съм купувал земята парче по парче, което ми отне безкрайно много време, но наистина си струваше усилията.
Разбира се, за да построим след това този прекрасен шоурум, нямаше как да се справим само с печалбите от продажби. За целта взехме един дългосрочен кредит от Банка Пиреос, чието ръководство успяхме да убедим, че бъдещото развитие на нашия бизнес зависи именно от изграждането на един модерен шоурум. Разбира се, вече бяхме натрупали и 10-годишна история, през която винаги сме доказвали, че основната цел на бизнеса ни е нашето развитие чрез професионалното ни израстване и налагането на марката "Киа" в България. Явно това е било оценено от ръководството на Банка Пиреос, още повече, че ние му показахме, че бъдещият шоурум ще бъде не само лицето на нашия бизнес, но тук ще е концентрирана и цялата ни дейност по обслужването на автомобилите, което е още по-важно. Защото ако на един човек му хареса някакъв модел от дадена марка, той ще си го купи. Въпросът е, че за да задържите този човек като клиент и след акта на покупката, вие трябва да се грижите добре за него по времето, в което той ползва автомобила, закупен от вас. Така че нашата идея още от самото начало беше да изградим такъв център, в който хората да идват и оставят колите си със спокойствие - не мога да кажа с удоволствие, тъй като никой не ходи да му ремонтират колата с удоволствие, нали! Да бъдат доволни от обслужването, така че и в бъдеще да не търсят други марки, а да направят и своя следващ избор измежду новите ни модели.
- Преди вземането на дългосрочния кредит от Пиреос банк не сте ли работили с тази банка?
- Не, работехме с доста други банки.
- А защо не потърсихте тях за този кредит?
- Напротив, ние сондирахме доста банки, но единствено условията, които ни даде Банка Пиреос, ни удовлетвориха напълно. Оттогава обаче работим много успешно с Банка Пиреос, така че вече и цялото финансово обслужване на нашата компания минава през нея. И, трябва да призная, че сме много доволни от това наше сътрудничество, тъй като обслужването, което получаваме, е многостранно и на много високо професионално ниво. Не знам как да ви обясня, вие сте журналист, а не бизнесмен, но наистина едно от най-важните неща в бизнеса е човек да се разбира с банката си, дето се казва - дори и само с две думи. А това е нещо, което се постига единствено чрез натрупаното през годините взаимно доверие от съвместната работа, за което благодарим на целия отдел "Корпоративни клиенти" в Банка Пиреос и на неговия ръководител г-жа Ангелина Златева.

Белчо Цанев

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай