Вторник,

Терорът в Страсбург спаси Макрон от "жълтите жилетки"

От: Боян Чуков -
392
Терорът в Страсбург спаси Макрон от "жълтите жилетки"
A
A
A

 Изключително прецизно са били избрани моментът и мястото на вчерашния терористичен акт в Страсбург, при който загинаха най-малко трима души - атаката има своя "резонанс" в цяла Европа. Това посочи в студиото на "Тази сутрин" на bTV експертът по борба с тероризма Боян Чуков.

Той обърна внимание, че заради сесията на европарламента в Страсбург там са всички евродепутати, които сега коментират атентата в централните медии на родните си страни.  Чуков цитира израелски антитерористичен експерт, според когото "саморадикализирали се и терористи-единаци няма - някой ги подготвя, някой им дава оръжие".

Той припомни и че издирваният за нападението Шериф Шекат е имал автомат в себе си и ръчни гранати в дома си и като криминален престъпник е бил част от "мрежа", достигаща чак до Германия.  При нападението на базара той е открил огън първо по офицерите от новосъздаденото звено за охрана на масови обекти от евентуални терористични атаки, а след това е продължил да стреля по посетителите.

Боян Чуков посочи, че атентатът ще има голям обществено-политически ефект и вътре във Франция, която от седмици е парализирана от социални протести.

"Във Франция след атентата се въвежда най-високата степен на готовност за терористичен акт, това е полувоенно положение", отбеляза експертът. В Страсбург мероприятията на "жълтите жилетки" са забранени, армията се включва в опазването на обществения ред.

Според Чуков ситуацията ще е тест за президента Макрон, който при адекватна реакция ще може да си възвърне ролята на обединител на нацията.


Всички новини от категория Коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com