Сряда,

Терорът в Страсбург спаси Макрон от "жълтите жилетки"

От: Боян Чуков -
303
Терорът в Страсбург спаси Макрон от "жълтите жилетки"
A
A
A

 Изключително прецизно са били избрани моментът и мястото на вчерашния терористичен акт в Страсбург, при който загинаха най-малко трима души - атаката има своя "резонанс" в цяла Европа. Това посочи в студиото на "Тази сутрин" на bTV експертът по борба с тероризма Боян Чуков.

Той обърна внимание, че заради сесията на европарламента в Страсбург там са всички евродепутати, които сега коментират атентата в централните медии на родните си страни.  Чуков цитира израелски антитерористичен експерт, според когото "саморадикализирали се и терористи-единаци няма - някой ги подготвя, някой им дава оръжие".

Той припомни и че издирваният за нападението Шериф Шекат е имал автомат в себе си и ръчни гранати в дома си и като криминален престъпник е бил част от "мрежа", достигаща чак до Германия.  При нападението на базара той е открил огън първо по офицерите от новосъздаденото звено за охрана на масови обекти от евентуални терористични атаки, а след това е продължил да стреля по посетителите.

Боян Чуков посочи, че атентатът ще има голям обществено-политически ефект и вътре във Франция, която от седмици е парализирана от социални протести.

"Във Франция след атентата се въвежда най-високата степен на готовност за терористичен акт, това е полувоенно положение", отбеляза експертът. В Страсбург мероприятията на "жълтите жилетки" са забранени, армията се включва в опазването на обществения ред.

Според Чуков ситуацията ще е тест за президента Макрон, който при адекватна реакция ще може да си възвърне ролята на обединител на нацията.


Всички новини от категория Коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички